Näytelmä Hiirenloukku
Herkulliset roolihahmot ja Christien poikkeuksellinen taidokkuus punoa ennalta-arvaamattomia, koukuttavan jännittäviä juonenkäänteitä pitävät Hiirenloukun katsojat pihdeissään aivan näytelmän viime metreille asti. Ensi-ilta 11.11. on loppuunmyyty.
Uutiset

Trilogian päätös: Agatha Christien Hiirenloukku ensi-iltaan Teatteri Akselissa 11.11.2022

Turkulainen Teatteri Akseli tunnetaan monipuolisesta ohjelmistosta ja suuresta määrästä ensi-iltoja. Alkavaan pikkujoulukauteen teatteri tuo Agatha Christien tunnetuimman ja rakastetuimman murhamysteerin. Hiirenloukku on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä, jonka ensiesityksestä tuli tänä syksynä kuluneeksi jo 70 vuotta.

Juhlavuottaan viettävän näytelmän ohjaa Akselin kahdesta aiemmastakin Christie-ohjauksesta tuttu Emmi Louhivuori. Näytelmä saa ensi-iltansa teatterin suurella näyttämöllä perjantaina 11. marraskuuta. Suuren ennakkokysynnän vuoksi teatteri jatkaa esityskautta tammikuulle 2023.

Hiirenloukku on perinteinen suljetun tilan jännitysnäytelmä, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset jäävät lumen saartamiksi – murhaajan kanssa. Tapahtumat sijoittuvat Englannin maaseudulle Monkswellin kartanon täysihoitolaan, joka on ensimmäistä päiväänsä auki.

Agatha Christie tunnetaan rikoskirjallisuuden kiistattomana kuningattarena. Herkulliset roolihahmot ja Christien poikkeuksellinen taidokkuus punoa ennalta-arvaamattomia, koukuttavan jännittäviä juonenkäänteitä pitävät Hiirenloukun katsojat pihdeissään aivan näytelmän viime metreille asti. Ohjaaja Emmi Louhivuoren mukaan olennainen osa Christien tarinoiden viehätyksestä perustuu myös epookkiin.

– Christien murhamysteerit kuljettavat katsojan menneeseen aikaan, Hiirenloukussa 1950-luvun alkuun. Olen ohjauksessani halunnut säilyttää Christien tarinoiden ajankuvan ja pysyä uskollisena niiden hengelle, Louhivuori kertoo.

Lumen saartamassa kartanossa heistä joku on murhaaja

Näytelmän tapahtuvat saavat alkunsa, kun radiossa uutisoidaan Lontoossa tehdystä murhasta ja samaan aikaan Ralstonin pariskunnan pyörittämään hoitolaan kerääntyy joukko mitä persoonallisimpia vieraita. Kun poliisi saapuu paikalle, läsnäolijat ymmärtävät kauhukseen, että murhaajan täytyy olla yksi heistä. Hiljalleen lumi saartaa kartanon ja salaisuudet alkavat paljastua pala kerrallaan.

Akselin ”murhakuningattareksikin” tituleerattu Louhivuori on ennen Hiirenloukkua ohjannut Teatteri Akselille Christien tuotannosta näytelmät Odottamaton vieras (2017) ja Kahvi mustana (2019), jotka myytiin loppuun viimeistä penkkiä myöden.

– Hiirenloukku oli luonteva valinta trilogian päätösosaksi, koska se on Christien tuotannosta ehdottomasti tunnetuin ja viettää tänä vuonna myös juhlavuottaan.

Hiirenloukun loppuratkaisu on yksi teatterimaailman varjelluimmista salaisuuksista ja perinteenä on, että ratkaisua ei saa koskaan paljastaa niille, jotka eivät ole esitystä vielä nähneet. Näytelmä sai alkunsa radiokuunnelmana (Three Blind Mice), josta Christie muokkasi ensin novellin ja kirjoitti tarinan sittemmin vielä näytelmäksi.

Katso lipunmyyntitilanne tästä.

Hiirenloukku:

Käsikirjoitus: Agatha Christie

Suomennos: Aino Piirola

Ohjaus: Emmi Louhivuori

Lavastus: Seppo Louhivuori

Puvustus: Kirsi Vaara

Musiikin sävellys, toteutus ja äänisuunnittelu: Jouni Lehtonen

Valot: Arto Mäkelä

Valokuvaus ja graafinen suunnittelu: Ikaros Ainasoja

Rooleissa: Akseli Hakkarainen, Karri Mattila, Kari Päiviö, Henri Rinne, Juha-Petri Salmi, Matilda Sipilä, Anne Teijula ja Vilma Törmälä

Hiirenloukkua esitetään Teatteri Akselissa (Humalistonkatu 8A, Turku) 11.11.2022 – 21.1.2023. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.teatteriakseli.fi/hiirenloukku