Alkoholi ja juhliminen
Näistä käytöksen piirteistä tunnistat, että kaverisi voi olla alkoholismiin taipuvainen.
Uutiset

Tässä 10 tuntomerkkiä, jotka kielivät kaverisi piilevästä alkoholismista

Kun alat tuntea huolta kaverisi alkoholinkulutuksesta, voi olla parasta tarkkailla seuraavia tuntomerkkejä hänen käyttäytymisestään. Alkoholismi on etenevä sairaus ja vaatii ammattiapua.

Muiden havainnot henkilön alkoholin runsaasta tai epätyypillisestä kulutuksesta voivat olla merkkejä alkavasta alkoholismista. Sairautta ei yleensä tunnisteta alussa, sillä jatkuvaa juhlimista selitellään monin eri tavoin: milloin nuoruudella, milloin raskaalla työllä ja rentoutumisen tarpeella.

Nämä varhaisen alkoholismin 10 oiretta kannattaa tunnistaa kaverin käytöksestä, kun hänen koko sosiaalinen elämänsä alkaa pyöriä alkoholin ympärillä.

(1) Kaverisi lähtee mielellään kaikkiin sellaisiin rientoihin, joissa on tarjolla alkoholia

Hän ei tykkää hengailla porukoissa, joissa alkoholia kaihdetaan, vaikka saattaakin viihtyä hetkittäin kuivilla kutsuilla. Mieli tekee mennä mieluummin niihin ”iloliemipitoisiin” juhliin.

(2) Rentoutuu vain saadessaan ottaa alkoholia

Henkilö juo, kun on hauskaa. Henkilö juo myös, kun olo on ikävä. Hän juo aina juhliessaan ja alakuloisuuteensa. Hän juo, jotta kykenee toimimaan arjen haasteissa. Alkoholi on hänelle elämän tuki ja turva, sillä juomisen avulla hän käsittelee tunteitaan. Alkoholi tukee elämän mielekkyyttä.

(3) Hän ei vaikuta päihtyneeltä

Alkuvaiheen alkoholisti kykenee käyttäytymään normaalisti myös ”pienessä sievässä”. Hän voi ottaa yhden ja useammankin, sillä kykenee sietämään sitä keskivertoa paremmin. Kun juotte kaveriporukalla tämän tissuttelijan kanssa, häviät pöydän alle aikoja ennen häntä.

(4) Persoonallisuus muuttuu täysin alkoholin vaikutuksesta

Piiloalkoholisti kykenee juomaan enemmän kuin muut, mutta hänen tunne-elämänsä muuttuu täysin alkoholin vaikutuksesta. Jotkut ovat ilman alkoholia tunteettomia, tyyniä, rauhallisia ja jopa ujoja, mutta päihtyneinä kovaäänisiä ja avoimen riehakkaita ja rohkeita, jopa aggressiivisia.

(5) Ärtyy helposti, kun ei voi juoda

Kun henkilö saa ottaa ”pienet” ennen tärkeää tilaisuutta, sujuu kaikki hyvin. Kun tulee tilanteita, joissa alkoholia ei voi käyttää, muuttuu henkilö ärtyneeksi tai vihaiseksi pienestäkin provosoinnista. Tällaisen henkilön käytöstä on hankalaa ennakoida, ja usein myös kommunikointi hänen kanssaan on arvaamatonta tai vaikeaa.

(6) Juo silloinkin, kun ei sitä ole suunnitellut

Alkoholisti vakuuttelee läheisilleen, ”ettei aio juoda tänään”. Pian hänet kuitenkin löytää porukoista, joissa nautitaan alkoholia. Mielenmuutos on tapahtunut hetkessä, sillä tarvetta ”pieneen terävään tai kuplivaan” ei voi hallita. Hän antautuu juomaan ”vain yhden” ja sitten sen toisenkin. Hän keksii minkä tahansa tekosyyn saadakseen ”vähän juhlia”.

(7) Ei pysy yhdessä lasissa

Sosiaalinen piiloalkoholisti pysyttelee mielellään lempijuomassaan, jota nauttii useita annoksia. Jos lempijuomaa ei ole, ottaa hän mitä tahansa muuta korvikkeeksi. Varakkaampi henkilö valitsee hienostuneempia juomia, varattomalle mikä tahansa halpa kelpaa.

(8) Juominen on aiheuttanut haittaa arjen elämässä

Henkilön juomatavat tai juomiseen liittyvä käytös on aiheutanut jo haittaa arjen eri tilanteisiin. Monesti arkityön hoito on kärsinyt ja yksityiselämässä on hankaluuksia. Henkilöllä saattaa olla vaikeuksia noudattaa lakia tai sääntöjä. Hänellä pettää kontrolli helposti, ja siksi häpäisee itsensä yksityisesti ja julkisesti. Siitäkin huolimatta hän aina vannoo ja vakuuttelee, ettei häpeällinen hilluminen toistu tai että vastuiden hoito ei kärsi. Sama meno kuitenkin jatkuu eikä lopu vakuuttelemalla.

(9) Alkoholi määrää, henkilö etsii sitä käsiinsä mistä tahansa

Alkoholin tarve määrittää piiloalkoholistin arkea. Jos rahaa riittää, alkoholia ostetaan ja kulutetaan jatkuvasti. Muut tarpeet ovat toissijaisia. Jos rahaa on runsaasti, juodaan yleensä kavereiden luona ja yksityisissä pirskeissä, joita riittää.

(10) Perhetaustassa on alkoholismia

Ne, joiden perhetaustassa on alkoholismia, ovat taipuvaisia sairastumaan siihen itsekin. He osoittavat merkkejä omasta alkoholismiin taipuvaisuudestaan monin edellä kuvatuin tavoin.

Valitettavan usein näitä henkilöitä koetetaan auttaa perheiden sisällä tai kaveriporukoissa, mutta toiveet ja yritykset harvoin toteutuvat. Alkoholiriippuvainen tarvitsee ammattiapua.

Alkuperäisartikkelista mukailtu.