Turun kaupungin kaikissa palveluissa yli 50 hengen tilaisuuksissa kysytään koronapassia.
Uutiset

Tarvitaanko koronapassia museossa, kirjastossa tai uimahallissa? Lue Turun kaupungin koottu ohjeistus

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli viidenkymmenen (50) henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 16.11.–16.12.2021. 

Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin. Määräyksen mukaisesti Turun kaupungin kaikissa palveluissa yli 50 hengen tilaisuuksissa kysytään koronapassia ja varmennetaan tarvittaessa henkilöllisyys. 

Määräyksen mukaiset vaikutukset Turun kaupungin toimintaan:

Turun museokeskuksen museot

Museokäynneillä ei tarvitse koronapassia. Ajanjaksolla 16.11.–16.12. koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksissa kuten esim. WAMin Tiistaikonserteissa, Turun linnan Club Rococo -tapahtumassa 20.11. ja Kidutusta, kuolemaa ja kummituksia -kierroksilla 19.11. ja 26.11. Lisäksi koronapassia vaaditaan Turun linnan ja WAMin vuokrattavissa tiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa, joissa noudatetaan ravintoloille annettuja määräyksiä. Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä ja korttimaksamista.

Turun kaupunginkirjasto

Turun kaupunginkirjasto ottaa käyttöön koronapassin yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa. Ajanjaksolla 16.11.–16.12. koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksissa. Pääasiassa koronapassin käyttö koskee pääkirjaston Studiossa järjestettäviä tilaisuuksia. Kirjastossa asioidessa ei tarvitse koronapassia.

Turun uimalaitokset/liikuntapaikat

Seurojen harjoitusvuorot ja liikuntapaikkojen toiminta jatkuvat normaaliin tapaan. Koronapassia edellytetään sisätiloissa yli 16-vuotiailta yli 50 hengen tilaisuuksissa. Koronapassin käyttöönotto tulee järjestää mm. urheilutapahtumissa, -otteluissa ja -turnauksissa, jos paikalla on yleisöä. Näissä tilaisuuksissa koronapassin tarkastamisvastuu on tapahtuman järjestäjällä. 

Ennakkoilmoittautuminen on voimassa Lasten liikunnan ihmemaassa, mutta Ilpoisten ja Kupittaan toimipaikoilla tarkistetaan koronapassi yli 16-vuotiailta. 

Uimalaitoksissa ohjattujen tuntien ennakkoilmoittautuminen jatkuu.  

Vahva suositus on, että maskia käytetään sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana ja pyydetään huomioimaan ohjeet turvaväleistä ja käsi- ja yskimishygieniasta. Liikuntapaikoille ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.

Turun Kaupunginteatteri

Kaupunginteatterin esitystoiminta jatkuu ennallaan, mutta 16.11.–16.12. katsomoon pääsee vain koronapassia näyttämällä. Koronapassi edellytetään kaikilta 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta katsojilta. Koronapassin lisäksi katsojien tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä. Kasvomaskisuositus on yhä voimassa.

Turun filharmoninen orkesteri

Turun filharmonisen orkesterin ja Konserttitalon tilaisuuksissa on käytössä koronapassi 16.11.–16.12. Esitystoiminta jatkuu normaalisti, mutta Koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotiailta tai sitä vanhemmilta yleisötilaisuuksien osallistujilta. Koronapassin lisäksi osallistujien tulee esittää henkilöllisyystodistus. Suosittelemme edelleen maskin käyttöä kaikissa Konserttitalon tapahtumissa.

Turun kaupungin nuorisopalvelut

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kokoontumisrajoitukset eivät koske nuorisotilojen ja nuorten työpajojen tavanomaista toimintaa. Kokoontumisrajoitukset kuitenkin koskevat nuorisotiloissa mahdollisesti järjestettäviä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Tästä päivästä eteenpäin järjestettävissä nuorisopalveluiden yli 50 henkilön tapahtumissa ja yleisissä kokouksissa edellytetään koronapassia yli 16-vuotiailta. Tällöin tilaisuuden / tapahtuman järjestäjän on ladattava kännykkään koronapassisovellus ja sen avulla tarkistettava tilaisuuteen osallistuvien koronapassit.

Turun kaupungin oppilaitokset ja päiväkodit

Yli 50 henkilön tilaisuuksia koskevat rajoitukset eivät koske oppilaitosten ja päiväkotien perustoimintaa. Perustoiminnaksi luetaan myös esimerkiksi yksikön itsenäisyyspäivän juhlat.

EU:n koronapassi kysytään kaikilta oppilaitos- ja päiväkotiyhteisön ulkopuolelta tulevilta esimerkiksi syksyn lakkiaisissa ja muissa avoimissa yli 50 henkilön tilaisuuksissa. Perinteiset joulujuhlat järjestetään oppilaitoksissa ja päiväkodeissa vain sisäisesti, eikä niihin kutsuta ulkopuolisia. Tilaisuudet voidaan halutessa striimata.

Turun ammatti-instituutin osalta myös TAITO-ravintolassa ja Boren ravintolassa kysytään asiakkailta EU:n koronapassi.

Suuret vanhempaintilaisuudet järjestetään etänä vuoden loppuun saakka, mutta pienempiä vanhempainvartteja voidaan toteuttaa myös lähitapaamisina. Ulkotilaisuuksia voidaan järjestää vapaasti.

Turun koulujen ja oppilaitosten vahva maskinkäyttösuositus on voimassa 4. luokasta lähtien. Yksiköissä noudatetaan tehostettuja terveysturvallisuusohjeita ja henkilöstöllä on maskin tai visiirin käyttöpakko. Maskin käyttösuositus on myös lasta päiväkotiin saattavalla ja päiväkodista hakevalla henkilöllä.

Maskia suositellaan käytettäväksi edelleen

Turun kaupungissa maskia suositellaan edelleen käytettäväksi sisätiloissa (kaupat, julkiset tilat jne.), julkisessa liikenteessä, sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sekä oppilaitoksissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä ei tule vierailla flunssaoireisena.

Koronatestiin pääsee helposti Omaolo-palvelun kautta (omaolo.fi) kautta tai hakeutumalla koronantorjuntabussille. Kotiin tulee jäädä flunssaoireisena ja hakeutua tarvittaessa testiin. 

Rajatarkastusten lainsäädännön mukaan Suomeen tullessa matkustajalla täytyy olla tarvittavat koronatodistukset voimassa. Osalle maahantulotestit ovat pakollisia tartuntatautilain mukaisesti.

EU:n koronatodistukset saa ensisijaisesti Omakanta-palvelusta 

Koronarokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta. Jos Omakanta-palveluun ei pysty tunnistautumaan tai henkilöltä puuttuu suomalainen henkilötunnus, hän saa todistuksen omalta terveysasemaltaan. Koululaisten osalta rokotustodistustarvetta on kysytty rokotusten yhteydessä ja todistuksen saa kouluterveydenhoitajan kautta loppuvuoden aikana. Rokotustodistuksia ei tulosteta terveysasemilta. Todistuksesta voi ottaa kuvan Omakanta-palvelusta. 

Jos henkilö on saanut molemmat rokotteet tai viimeisimmän rokotteen ulkomailla, on hänen mahdollista saada rokotustodistus tietyin ehdoin STM:n ohjeen mukaisesti.

Tässä tapauksessa henkilön tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalle ohjeiden saamista varten ja varautua esittämään tarkat tiedot saaduista rokotuksista.

Todistuksen sairastetusta koronataudista saa myös Omakanta-palvelusta kuuden kuukauden sisällä sairastumisesta. Jos Omakantaan ei pysty tunnistautumaan tai henkilöltä puuttuu suomalainen henkilötunnus, hän saa todistuksen sairastetusta taudista tartuntatautien valvonnasta.