Monipuolisesta ohjelmistostaan tunnetun Teatteri Akselin syysohjelmiston avaa Reko Lundánin puhutteleva ja tunteikas draama Tarpeettomia ihmisiä.
Hyvä tietää, kumppanuus

Tarpeettomia ihmisiä ensi-iltaan Teatteri Akselissa 22.9.2023

Monipuolisesta ohjelmistostaan tunnetun Teatteri Akselin syysohjelmiston avaa Reko Lundánin puhutteleva ja tunteikas draama Tarpeettomia ihmisiä. Näytelmä saa ensi-iltansa teatterin suurella näyttämöllä perjantaina 22. syyskuuta ja sen ohjaa Laura Hurme.

Näytelmä sijoittuu 2000-luvun alun Suomeen laman jälkeiseen nousukauteen. Kaksikymmentä vuotta sitten kantaesitetyn näytelmän tematiikka on valitettavan ajankohtainen. Kari on jäänyt työttömäksi, kun taas vaimo Tuula on ylennetty myymälävastaavaksi. Kari viettää päivänsä kotona ja kokee itsensä tarpeettomaksi. Hiljalleen kasvava katkeruus alkaa purkautua kodin seinien sisäpuolella.

– Tarpeettomia ihmisiä kertoo ihmisen perustarpeista osoittaen samalla, kuinka helposti ihminen suistuu raiteiltaan, jos ei enää koe olevansa hyödyllinen yhteiskunnassa, eikä osaa puhua tai pyytää apua. Tässä näytelmässä kuten usein tosielämässäkin, päätyy kärsivä henkilö purkamaan oman pahan olonsa rakkaimpiinsa, kertoo ohjaa Laura Hurme.

Näytelmässä nähdään konkreettisella ja rajullakin tavalla, mitä tapahtuu perheessä silloin, kun yhteiskunta unohtaa ihmisen eikä omien tunteiden käsittelyyn ole työkaluja tai voimia. Intensiivinen näytelmä on koskettava ja sieluun asti menevä, mutta myös samaistuttava sekä arkisuudessaan hymyilyttävä.

– Näytelmä ei päästä helpolla näyttelijöitä, eikä katsojiakaan, mutta se sisältää tärkeän viestin – koskaan ei ole liian myöhäistä.

Tarpeettomia ihmisiä Teatteri Akselissa (Humalistonkatu 8A, Turku) 22.9. – 28.10.2023. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.teatteriakseli.fi 

Käsikirjoitus: Reko Lundán

Ohjaus: Laura Hurme
Ohjaajan assistentti/harjoituskuiskaaja: Anne Rinne
Musiikki ja äänisuunnittelu: Jouni Lehtonen
Puvustus: Kirsi Vaara
Valot ja videot: Arto Mäkelä
Grafiikka: Tomi Aho
Valokuvat: Urpo Helenius
Lavastussuunnittelu: Laura Hurme, Urpo Helenius
Lavastajat: Lassi Turve, Kari Leino
Tuottaja: Sirpa Rinne
Tekniikka-ajajat: Jonita Arema, Maarit Juvonen, Jari Uhlgren

Rooleissa: Tomi Aho (Kari), Linda Johansson (Tuula), Rolle Ekroos (Petri) ja Hanna Mehto (Sonja)