Scandic Hamburger Börs avattiin juhlavasti maanantaina aamupäivällä perinteisessä nauhanleikkausseremoniassa Turun pormestari Minna Arven, kiinteistön omistaja LähiTapiolan edustaja Olli Aakulan sekä Scandicin toimitusjohtaja Aki Käyhkön ja hotellinjohtaja Mikko Henrikssonin toimesta.
Uutiset

”Tämä on tehty turkulaisille”: ikoninen Hotel Börs avautui jälleen – katso kuvat

Turun keskustassa sijaitseva Hamburger Börs avautui maanantaina 1.11. täysin uudenlaisena.

–Jokainen sukupolvi jättää kaupunkiin ja sen rakennuskantaan oman kädenjälkensä, ja uusi Börs jää merkiksi meidän ajastamme, lausui Turun pormestari Minna Arve Börsin avajaisissa.

Arve sanoo uskovansa, että Börsillä tulee olemaan keskeinen rooli siinä, miten Turun keskustasta tulee taas elämysten ja kokemusten paikka.

Uuden Börsin nauhanleikkausseremoniassa paikalla olivat Minna Arven lisäksi Lähitapiolan toimitusjohtaja Olli Aakula sekä Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö ja hotellinjohtaja Mikko Henriksson.

–Olemme innostuneita, että pääsemme tarjoamaan tälle Turun historialliselle hotellipaikalle kolmannen elämän, kertoo Käyhkö.

–Turku on keskeinen matkailukohde sekä talousalue Suomessa ja kiinnostaa laajasti eri matkailijoita. Vapaa-ajanmatkustajille Turku on mielenkiintoinen kohde sekä myös portti saaristoon ja laivareiteille. Vahvan vapaa-ajanmatkustuksen lisäksi Turku puhuttelee laajasti liike- ja työmatkustusta.

Vanha jugendosa on säilytetty osana uutta Börsiä.
Näyttävään sisääntuloaulaan pääsee sekä Kauppatorin puolelta että Börsin Pöheikön kautta.

Uuden Scandic Hotel Börsin sisäpihan puoleinen, Schauman Arkkitehtien suunnittelema uudisrakennus kunnioittaa tyyliltään 1900-luvun alun arkkitehtuurin piirteitä. Siellä sijaitsee vastaanotto, avara aula sekä iso lounge-tila. Myös hotellin Más-ravintola löytyy tästä osasta. Börs Katto -baari isoine kattoterasseineen löytyy puolestaan 9. kerroksesta.

Hotellin jugend-ajan suojeltu osa tarjoaa uniikit ja nykytekniikalla varustetut puitteet niin kokousten, juhlien kuin perhetilaisuuksienkin näyttämöksi.

Uudistuneessa Scandic Hotel Börsissä on kaikkiaan 272 huonetta, joista noin 50 on erikoishuoneita, kuten esteettömiä huoneita ja sviittejä. Sviitit sijaitsevat hotellin seitsemännessä kerroksessa.

–Huoneiden sisustusta voi kuvailla uusskandinaaviseksi tyyliksi, jossa perinteisen vaalean ja pelkistetyn tyylin sijaan on käytetty enemmän lämpimiä värejä ja luotu rentoa sympaattista tunnelmaa, kertoo sisustusarkkitehti Jaakko Puro.

Börsin huoneita on yhteensä 272, kuvassa standard-huone.
Sviiteissä on näyttävät kaari-ikkunat.

–Olemme suorastaan häkeltyneitä hotellimme saamasta kiinnostuksesta, iloitsee hotellinjohtaja Mikko Henriksson.

Hän kertoo, että hotellihuoneet ovat miltei loppuunmyytyjä marras-joulukuun viikonlopuille. Viikolla tilaa löytyy paremmin.

–­Yleensä hotelleja tehdään matkailijoita silmällä pitäen, mutta tämä hotelli on tehty turkulaisille! Haluamme olla mukana turkulaisten juhlahetkissä, Henriksson sanoo.

Tuttu vino portaikko on edelleen paikoillaan.

Hamburger Börsin hotellitoiminta alkoi jo vuonna 1904. Sen viereen rakennettiin vuonna 1979 lisäosa, joka 2010-luvun loppupuolella alkoi olla kipeästi remontin tarpeessa. Suunnitelmat hotellirakennuksen uudistamisesta lähtivät käyntiin jo yli viisi vuotta sitten.

Remonttia suunnitellessa kävi pian ilmi, että lisäosan purkaminen ja uuden, energiatehokkaan ja aikakautensa arkkitehtuuriin sopivan uuden rakennuksen rakentaminen olisi kaikin puolin järkevämpi ratkaisu.

–­ Hienoa, että LähiTapiola-ryhmä päätyi toteutuksen osalta tähän lopputulokseen, joka arkkitehtuurinsa ja toteutustapansa puolesta tulee kestämään aikaa. Hienoa on myös se, että vanhan, suojellun Börsin parhaat puolet, kuten kuuluisat vinot rappuset ja “Börsin pöheikkö” löytyvät edelleen paikoiltaan. Vain kaksi puuta jouduttiin kaatamaan huonon kunnon vuoksi ja niidenkin tilalle on istutettu uudet taimet, kertoo LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula.

Yhdeksännestä kerroksesta löytyy Börsin Katto -baari.
Kattobaarissa on sekä sisä- että ulkotilaa.
Más-ravintolan keittiöpäällikkö Mervi Lähteenmäki ja area chef Jari Ervasti.

Börsin katutasosta löytyvää Más-ravintolaa luotsaa keittiöpäällikkö Mervi Lähteenmäki, joka on aiemmin vaikuttanut Hotel Julian Bistro Juliennessa.

–Ravintolamme on auki seitsemänä päivänä viikossa, ja se on tarkoitettu sekä hotellivieraille että kaupunkilaisille!

Lähteenmäki, kertoo, että Más-ravintola on ottanut vaikutteita Espanjasta ja Iberiasta, mutta listalla on paljon suomalaisia raaka-aineita, esimerkiksi kuhaa.

Lähteenmäki vastaa myös kokous- ja juhlatilojen ruokatuotteesta. Isänpäivän kattaukset Börsissä on jo loppuunmyyty, ja pikkujoulujen ja jouluruokailuiden kysyntä käy parhaillaan kuumana.

Más-ravintolan tarjontaa.

Börsin rakennushankkeelle on haettu LEED Platina –tason ympäristösertifikaattia (Leadership in Energy and Environmental Design), joka osoittaa hankkeen ympäristötehokkuuden ja todentaa tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti suunnittelun ja rakennetun kiinteistön. Vastuullisuus näkyy kiinteistössä konkreettisesti energiatehokkuuden lisäksi muun muassa parkkihallista löytyvien sähköautojen latauspisteiden ja katolla olevien aurinkopaneelien muodossa.

Hotel Scandic Börs työllistää noin 40 henkilöä.

Hotellin katutasossa on myös muita uusia toimijoita. Kahvila Espresso House avautui torin kulmalla maanantaina 1.11. Katutasoon on tulossa on myös pikaruokaketju KFC.