Turun tuomiokirkon kuusi on tärkeä osa turkulaisten joulua. Kuvassa vuoden 2020 kuusi. Kuva: Turun kaupunki/Pasi Leino
Uutiset

Suuri joulunavauspäivä käynnistää Turun joulukauden lauantaina – valot syttyvät Tuomiokirkon kuuseen

Tänä jouluna, jos korona suo…. Tähän lauseeseen tiivistyy Turun joulutapahtumien tilanne tällä hetkellä. Suunnitelmat ovat valmiina ja tavoitteena on, että tapahtumat saadaan toteutettua terveysturvallisesti koronapassien, maskisuositusten ja käsidesin voimin.

Valtakunnan ykköskuusi eli Turun tuomiokirkon kuusi saapui paikalleen tänään keskiviikkona, valot siihen sytytetään tulevana lauantaina kuusijuhlassa. Juhla alkaa kello 15.45 ja kestää noin puoli tuntia. Kuusijuhlasta voi suunnata Vanhan Suurtorin joulumarkkinoille tai sytyttämään Turun kaupungin joulukadun valoja.

Lauantai onkin melkoinen pääpäivä joulunavauksessa, sillä silloin Turussa järjestetään Satumainen joulunavaus ja Vanhan Suurtorin joulumarkkinat starttaavat.

Satumainen joulunavaus tarjoilee päivällä ohjelmaa muun muassa Hansakorttelissa, iltaohjelma käynnistyy Aurajokirannasta Kirjastosillan kupeesta, josta valaistu jouluparaati lähtee kohti kävelykatua. Kun paraati saapuu kävelykadulle, selviää, kuka on tämän vuoden Lumikuningatar.

Lauantaina alkava Vanhan Suurtorin joulumarkkinat on tarkoitus toteuttaa neljänä adventtiviikonloppuna, aina sekä lauantaina että sunnuntaina ajalla 27.11-19.12.

Joulumarkkinoilla on paljon käsityöläisten ja pientuottajien tuotteita, lisäksi luvassa on myös joulumarkkinanäytelmä ja paikalla on myös joulupukki. Viime vuonna joulumarkkinat saatiin järjestettyä vain yhden viikonlopun aikana, mutta tänä vuonna järjestäjät ovat toiveikkaita sen suhteen, että kaikki suunnitellut markkinat saataisiin pidettyä.

Sekä kuusijuhlassa, joulunavauksessa että markkinoilla on maskisuositus.
Lisätietoja joulunavauspäivästä täältä!
Lisätietoja Suurtorin Joulumarkkinoista täältä!

Joulurauhanjulistus halutaan järjestää normaalisti

Miten käy tänä vuonna joulun ykköstapahtuman, eli joulurauhan julistuksen? Viime vuonna joulurauha julistettiin ilman yleisöä, mutta tänä vuonna tarkoituksena on järjestää joulurauhan julistus normaalisti ja niin, että yleisöllä on pääsy seuraamaan tapahtumaa.

–Meillä on suuri toive järjestää tapahtuma normaalisti, ja se on myös pormestarin ohje, mutta toki seuraamme AVI:n ohjeistuksia. Tällä hetkellä voimassa oleva ohjeistus on voimassa 16.12 asti, ja siinä ei ole rajoituksia ulkoilmatilaisuuksien suhteen, kertoo Turun protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Tapahtumassa on maskisuositus.

Joulurauha julistetaan perinteisin menoin, kuten aina, mutta Akkanen kertoo, että joulurauhanjulistuksessa esiintyvä Laivaston soittokunta viettää tänä vuonna juhlavuottaan, sillä se on perustettu vuonna 1941 ja täyttää nyt siis 80 vuotta. Myös soittokunnan kapteeni on vaihtunut, ja tänä vuonna tehtävää hoitaa ensimmäistä kertaa Juha Ketola.

Kauneimmat joululaulut yli 60 kertaa

Joulukausi tuo vilskettä kirkkoihin, ja esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuus järjestetään Turun alueen kirkoissa yhteensä yli 60 kertaa.

Myös Turun tuomiokirkossa on koko loppuvuoden ajan joka päivä jotain jouluun liittyvää.

Maanantaina 13.12. Tuomiokirkossa vietetään Lucian päivää, ja Lucia neitoineen sekä ruotsinkielisen seurakunnan lapsikuoro laulavat Tuomiokirkossa kello 17.30 alkaen.

Tiistaina 16.12 toteutetaan jo 28. kertaa Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus. Tämän vuoden teemana on Yhteinen maapallo, yhteinen vastuu, yhteinen toivo, jolla kiinnitetään huomio ilmastonmuutokseen sekä siihen, että sen torjuminen on vielä mahdollista yhteisillä teoilla ja valinnoilla. Humanitaarisen viestin tuo Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa tuo yhteen kirkkokuntien edustajat, jotka lähettävät maailmaan yhteisen vetoomuksen rauhan puolesta jo 28:nnen kerran. Ekumeenisen rauhanvetoomuksen esittävät yhdessä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, vapaiden kirkkokuntien edustajana Suomen Pelastusarmeijan ylisihteeri, majuri Saga Lippo, Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Ekumeeninen joulu -tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta osallistujilla tulee olla koronapassi ja henkilöllisyystodistus. Maskin käyttöä suositellaan. Televisioinnin ja koronapassin tarkastamisen vuoksi yleisöä pyydetään saapumaan Tuomiokirkkoon viimeistään klo 17.40.

Myös kauneimpiin joululauluihin osallistujat tarvitsevat mukaansa koronapassin ja henkilöllisyystodistuksen. Tilaisuuksissa on vahva maskisuositus.

Lisätietoja Ekumeenisesta joulusta täältä!
Lisätietoja Turun ja Kaarinen seurakuntien adventti- ja joulutapahtumista täältä!