Vastuullisin tuote
Tässä on Suomen Vastuullisin Tuote. Kotimainen kalasäilyke on hyvä vaihtoehto haavoittuvista kalakannoista valmistetuille elintarvikkeille, kuten ulkomaalaiselle tonnikalalle. Lisäksi suomalaisen kalan käyttö tuo työtä Suomeen.
Uutiset

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittaja on Järki Särki -kalasäilyke – kunniamaininnan saavat Pure Waste -T-paidat ja Pöhiskö-aurinkoilmakeräin

Sunnuntaina 9. lokakuuta 2022 palkittiin ensimmäistä kertaa Suomen vastuullisin tuote Kestävän elämän tapahtumassa Helsingin Kattilahallissa. Voittaja ja kunniamainintojen saajat valittiin 291:n tuotteen joukosta.

Valinnan teki riippumaton, kestävän tuotannon ja kulutuksen eri osa-alueiden pitkän linjan asiantuntijoista koostuva paneeli. Vastuullisuuspaneelin on kutsunut koolle vastuullisuusteknologian startup-yritys Infine. Kestävän elämän tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Ympäristövastuu ja kestävä kehitys voittajien tuotteissa

– Särkikalastus vähentää merkittävästi Suomen vesistöjen rehevöitymistä. Samalla kotimainen kalasäilyke on hyvä vaihtoehto haavoittuvista kalakannoista valmistetuille elintarvikkeille, kuten ulkomaalaiselle tonnikalalle. Kun vastuullisuutta tarkastellaan hiilidioksidipäästöjen näkökulmasta, on eläinperäisistä ruoista suomalainen särkikalapohjainen villikala ympäristöystävällisimpien raaka-aineiden joukossa. Lisäksi suomalaisen kalan käyttö tuo työtä Suomeen. Tällä palkinnolla haluamme kunnioittaa niin Järki Särkeä kuin koko suomalaista nousevaa särkikalaelinkeinoa, Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori ja Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme kertoo perusteluja voittajan valinnalle.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun kunniamaininnan saavat Pure Waste -T-paidat sekä Pöhiskö-aurinkoilmakeräimet. Pure Waste -T-paidat valmistetaan täysin kierrätyskuidusta, ja se on kestävämpi valinta verrattuna valtaosaan markkinoilla tarjottavista tuotteista. Lisäksi Pure Waste -paidat suunnitellaan kestämään aikaa. Näin pyritään vähentämään vaateteollisuuden suurinta kestävyysuhkaa: pikamuotia.

Vastuullisin tuote

Lisälämmönlähteeksi ja ilmanvaihdon parantamiseen kehitetty kotimainen Pöhiskö-aurinkoilmakeräin toimii ekologisesti aurinkoenergialla. Pöhiskön auttaa myös pitämään esimerkiksi kesämökkien rakenteita talvella terveenä, koska laite kuivattaa ja lämmittää rakennusten sisäilmaa kestävästi aurinkoenergian voimalla.

Vastuullisin tuote

Suomen vastuullisin tuote -kilpailuun kuuluu myös yleisön valinta -kategoria

Yleisöäänestys päättyy lauantaina 8. lokakuuta ja kategorian voittaja julkistetaan edellä mainittujen voittajien yhteydessä.

Viisi eniten ääniä saanutta tuotetta ovat 10 000 äänen jälkeen: Vegvursti®️ Original ja Pepper (Santun Seitan), Lotus Luonnonystävän wc-paperi (Essity Finland), Lumme pyykinpesunesteet 750 ml kartonkipakkaus (Orkla Care Finland), Mehukatti-mehujuomatiivisteet (Eckes-Granini Finland) ja Mummon tikku- ja ranskanperunat (Pohjolan Peruna).

Vastuullisuuspaneelissa Suomen johtavat, riippumattomat asiantuntijat

Suomen vastuullisin tuote on arvioitu tarkastelemalla kokonaisvaltaisesti tuotteen vastuullisuusominaisuuksia. Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan tuotetarjontaan.

– Kaikki viime aikoina julkaistut kuluttajatutkimukset osoittavat kuluttajien kasvavaa halua tehdä vastuullisia valintoja. Suomen vastuullisin tuote -kilpailun avulla tuomme kokonaisvaltaisen vastuullisuusajattelun lähemmäs yrityksiä ja kuluttajia, Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko kuvailee kilpailun tavoitetta.

– Yritysten liiketoiminnan ydin eli heidän myymänsä tuotteet ja palvelut ovat tärkeimmät tekijät yritysvastuullisuudessa. Oma ennusteeni on, että vain yritykset, joiden tarjonta on linjassa kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa ovat olemassa myös tulevaisuudessa, Sitran Kestävä arki -projektin johtaja ja Vastuullisuuspaneelin jäsen Markus Terho nostaa esiin kilpailun tärkeyttä.

Suomen vastuullisimman tuotteen valitsi paneeli, johon kuuluivat Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme, Suomen Ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä, Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani ja soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava, Opetushallituksen Ilmastovastuukoulutuksesta vastaava opetusneuvos Anne Liimatainen ja Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho. Asiantuntijapaneelin tarkastelua tukee Infinen tekemä vastuullisuusarviointi.