Uutiset

Somero-sarjasta tuttu yrittäjä: Materiaalien hinnannousu syö pahasti urakoiden katteita

Rakennusalalla painitaan parhaillaan monien haasteen kanssa: töitä riittäisi, mutta osaavaa työvoimaa on vaikea löytää, materiaalikustannukset ovat nousseet hurjasti ja monien tuotteiden osalta saatavuus tökkii.

–Niin paljon olisi töitä, ettei ehdi edes kaikkea tehdä, mutta tarvikkeiden hinnat ovat pilvissä ja saatavuus paikoin heikkoa, summaa Somerolla toimivan Vilart-yrityksen toimitusjohtaja Teemu Heinonen. Yritys on keskittynyt muun muassa ilmalämpöpumppujen asennukseen ja huoltoon sekä mittatilauskontteihin.

–Materiaalien hinnannousun huomasi selvästi viime kesänä. Käytämme paljon peltiä, ja sen hinta on noussut 30-40 prosenttia, lisäksi puutavara on kallistunut paikoin jopa puolella. Samoin rauta ja kylmäkonteissa käytettävät uretaani- ja villaelementit ovat kallistuneet huomattavasti, listaa Heinonen.

–Hintojen pompsahtamisen lisäksi toimintaa vaikeuttaa se, että monien tuotteiden toimitusajat ovat jopa kolmin-nelinkertaistuneet aiemmasta, Heinonen kertoo.

Molemmat ongelmat vaikeuttavat urakoita ja iskevät yrittäjille loven lompakkoon.

–Minulla on paljon urakoita, jotka oli sovittu jo kauan sitten. Kun raaka-aineiden hinnat ovat nousseet näin paljon, se tarkoittaa sitä, että oma kate urakasta laskee, Heinonen sanoo.

– En ole lähtenyt tarkkoja summia laskemaan, ja parempi se onkin, etten laske, niin en menetä yöuniani, hän hymähtää.

Vaikutus on kuitenkin ollut merkittävä. Onneksi loppuvuoteen on myyty uusi urakoita, jotka on laskettu uusilla hinnoilla.

–Pystyin nostamaan hintojani tänä syksynä, kun selitin asiakkaille tilanteen. Kaikki ymmärsivät sen, ja nyt loppuvuosi näyttää hyvältä.

Hitsareista on
huutava pula

Heinonen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2007. Tuolloin rakennustarvikemyyjänä työskennellyt Heinonen huomasi, ettei ilmalämpöpumpuille tahdo löytää asentajia. Sähkömiehen koulutuksen saanut Heinonen suoritti tarvittavia lisäopintoja ja perusti Vilart-yrityksen.

Nyt yrityksellä on seitsemän työntekijää, ja menossa mukana ovat niin Heinosen puoliso kuin isäkin.

Heinonen on nähnyt rakennusalaa koettelevaa osaajapulaa ja kertoo, että esimerkiksi hitsareista on huutava pula. Omaan yritykseen on ainakin tähän asti löytynyt sopivia työntekijöitä töihin toiminimellä.

Heinosta huolettaa tulevaisuus, sillä hän sanoo, että ammattikoulusta työharjoitteluun tulevien nuorten osaaminen ei ole enää sitä mitä ennen.

–Ovatkohan ryhmät siellä nykyisin niin isoja, etteivät nuoret opi riittäviä taitoja koulussa? Tuntuu, että he oppivat vasta täällä työpaikalla.


Tv-sarjan julkisuus
tuo myös töitä

Heinosesta on tullut Somerolla julkkis, sillä hän oli mukana Alfa Tv:n kymmenosaisessa Somero-tv-sarjassa. Kokemus oli kaikin puolin mukava ja Heinonen odottaa innolla sarjan toista kautta, joka on määrä julkaista syksyllä 2022.

Heinonen tunnistetaan sarjan myötä sekä omalla kotipaikkakunnalla että muuallakin. Hänestä on mukavaa, että ihmiset tulevat tervehtimään ja kyselemään, että ”oletko sä SE Teemu?”.

Näkyvyys on ollut eduksi työrintamallakin.

–Uskon, että olen saanut osan töistä myös tv-sarjan tuoman julkisuuden kautta. Kaikki näkyvyys on aina yrittäjälle positiivista!

Vaikka haasteita on viimeisten parin vuoden aikana riittänyt, Heinonen suhtautuu tulevaan hyvin mielin.

–Töitä riittää mukavasti sekä tälle että ensi vuodella, ja uskon että tilanteet alkavat tasaantua niin raaka-aineiden hintojen kuin toimitusaikojenkin kanssa. Kyllä tämä tästä!