Uutiset

Ravintola-alan opiskelijat vievät suomalaista ruokakulttuuria Portugaliin

Joukko ravintola-alan opettajia ja opiskelijoita vie suomalaisia makuja ja elintarvikkeita Portugaliin lokakuussa. Matkaan lähtee kuusi keittiö- ja saliosaajaa Turun ammatti-instituuttista ja RASEKO:sta, Raision seudun koulutuskuntayhtymästä. Projekti rahoitetaan EU:n Erasmus+ -rahoituksella.

Työelämäosaamisen laatu ja kehittäminen on tärkeä osa tätä hanketta.

Ensimmäisen viikon ryhmä tekee töitä Suomen suurlähetystölle, ja suurlähetystön vieraat pääsevät nauttimaan sekä ruoan että juoman merkeissä makuja ympäri Suomea.  Raaka-aineet ja rekvisiitat ovat suomalaisia ja pääosin Suomesta toimitettuja/tuotuja, ja niihin yhdistetään portugalilaista ruokakulttuuria.

Portugalissa esitellään esimerkiksi Kakolassa sijaitsevan Frukt Coffee Roasters -paahtimon kahvia, Lappi-Hunajan teetä ja hunajaa sekä Kotipellon puutarhan Mimi´s -kukkia. Aiemmilla vastaavilla yhteistyöviikoilla on luotu onnistuneesti suomalaisyrityksille vientimahdollisuuksia ulkomaille.

Ravintolapalveluiden lehtori Tomi Aho Rasekosta kertoo, että reilut viisi vuotta sitten toteutetulla reissulla islantilaiset ihastuivat Mimiksen yrtteihin ja kukkasiin. Tänä vuonna mukana on myös suomalaisia alkoholijuomia, kuten esimerkiksi Nagu Distilleryn giniä.

-Kansainväinen vaihto tuo etu kaikille osapuolille, sanoo ravintolapalveluiden lehtori Niina Vahtera Turun ammatti-instituutista.

Hän listaa, että opettajat pystyvät kehittämään omaa osaamistaan ja laajentamaan yhteistyöverkostojaan, opiskelijat saavat muun muassa valmiuksia toimia korkeantasoisissa juhlatilaisuuksissa ja kansainvälisessä ravintolassa ja oppivat paineensietokykyä, ongelmanratkaisua ja kulttuurien tuntemusta. Oppilaitoksille vaihto tuo yhteistyötä toisen oppilaitoksen sekä ministeriön kanssa, verkostoitumista ja kontaktien luomista. Samalla se nostaa oppilaitoksen tunnettuutta ja arvostusta ja on tärkeä vetovoimatekijä.

Portugaliin lähtevä ryhmä vasemmalta oikealle: Arttu Parviainen, Briina Virkkunen, Tomi Aho, Niina Vahtera, Leila Karhunen, Vilma Martin ja Sofia Tamminen.