Johanna ja Jarkko Karjalainen saapuivat seuraamaan pihakuusensa pystytystä Tuomiokirkon edustalle. Kuva: Turun kaupunki
Uutiset

”Poikkeuksellisen kaunis yksilö” – Tuomiokirkon kuusi saapui Säkylästä

Tänä jouluna Turun tuomiokirkon edustalla jouluvalot nostetaan Säkylästä tuodun kuusen oksille. 55-vuotiaan kuusen lahjoittivat Johanna ja Jarkko Karjalainen. Kuusella on mittaa 23 metriä ja se painaa 3800 kiloa.

Tuomiokirkon kuusella on merkittävä asema edustaessaan joulukaupunki Turkua. Valtakunnan ykköskuuselle on tarkat vaatimukset: sen tulee olla 22–25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä. Tämänvuotisen kuusen strategiset mitat ovat:

• ikä: 55 vuotta

• pituus: 23 metriä

• paino: 3800 kiloa

• latvuksen halkaisija: 9 metriä

• rungon läpimitta: 60 cm

Kuusi tuodaan kirkolle aina poliisisaattueessa ja liikenteenohjaajien avustuksella. Tänä vuonna kuusi saapui 75 kilometrin matkan Säkylästä Liedon ja Kaarinan kautta Tuomiokirkontorille. Arboristi Jaana Saraste Kuntec Oy:stä on ollut viitisentoista kertaa siirtämässä kuusta Turun tuomiokirkolle, mutta tänä vuonna hän on ensimmäistä kertaa siirrosta vastuussa.

Saraste kehuu, että tämän vuoden kuusi on erityisen kaunis yksilö.

Johanna ja Jarkko Karjalainen saapuivat seuraamaan pihakuusensa pystytystä Tuomiokirkon edustalle. He kertovat, että kotipiha näytti tänään varsin tyhjältä ilman kuusta, mutta on huikean hieno kunnia saada kotikuusi Turun ykköskuuseksi.

Kuusen kantoon Karjalaiset suunnittelevat tekevänsä pienen plakaatin, joka kertoo siitä, että kuusi valaisi Tuomiokirkkotoria talvella 2021.

Vuoden 2021 kuusi on 23-metrinen.

Valot syttyvät lauantaina 27.11.

Tuomikirkon kuusen 722 led-lamppua syttyy lauantaina 27.11. kello 15.45 alkavassa kuusijuhlassa, johon yleisö on tervetullut. Kun Nuutinpäivänä valot sammuvat, kuusen oksat lähtevät haketettavaksi ja runko Karjalaisten kotia lämmittämään Säkylään.

Karjalaisten perheelle Turku on aina ollut läheinen kaupunki ja heidän jouluperinteisiinsä kuuluu käydä useammankin kerran joulun aikaan ihailemassa Turun jouluvaloja. Kun he harkitsivat ison kuusen kaatamista talon pihapiiristä, tuli Turku ensimmäisenä mieleen. Karjalaisten iloiseksi yllätykseksi Kuntec Oy näytti vihreää valoa.

Karjalaiset aikovat tulla lastensa kanssa katsomaan kuusen valojen sytyttämistä tulevana lauantaina.

Tuomiokirkon kuusella pitkät perinteet

Turun kaupunki järjestää kuusen Tuomiokirkontorille joka joulu. Ensimmäisen kerran kuusi valaisi maisemaa vuonna 1900, ja perinteeksi joulukuusi muodostui 1930-luvulla. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käyvät ilmi kuusen lahjoittajat ja kasvupaikat.

Kuntec Oy kaataa, kuljettaa ja pystyttää kuusen kirkolle, Destia Oy hoitaa kuusen valaistuksen, Turun kaupunki vastaa kuusen hankinnasta ja ylläpidosta.