Röntgenkuvaamiseen leikkaussalissa tarkoitettu liikuteltava C-kaari on osa Kupittaan sairaalan monipuolista kuvantamiskalustoa, Sami Salminen ja Sami Elamo esittelevät.
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Pihlajalinnan Kupittaan sairaala on täyden palvelun lääkärikeskus

Pihlajalinnan omistukseen viime vuonna siirtynyt entinen Pohjola Sairaala Kupittaalla toimii nyt monipuolisia palveluita tarjoavana Pihlajalinnan sairaalana, jonne voi tulla käytännössä vaivassa kuin vaivassa, sanoo Pihlajalinna Länsi-Suomen lääkärikeskuspalveluiden ylilääkäri Sami Salminen.

– Meillä on Turussa nyt kaksi täyden palvelun lääkärikeskusta. Kupittaalla Pihlajalinnalla on yleislääkäri- ja traumapäivystys, joka toimii aukioloaikoinaan ilman ajanvarausta. Päivystyksen lisäksi palveluihin kuuluvat lääkärien vastaanotot, kuvantaminen, laboratorio sekä työterveys- ja fysioterapiapalvelut.

– Miehitys vaihtelee päivittäin paljon, mutta lähtökohtaisesti Kupittaalla on aina vähintään ortopedin ja yleislääkärin sekä työterveyslääkärin ja -hoitajan vastaanotot. Viikonloppuisin vastaanottoa pitävät myös esimerkiksi korvalääkäri ja lastenlääkäri, Salminen huomauttaa.

Traumapäivystys on myös työterveysasiakkaiden helposti saavutettavissa.

– Kupittaalla saamme tehtyä hoidot nopeasti ja laadukkaasti – ilman tuntikausien jonottamista. Päivystys on auki 365 päivää vuodessa arkisin klo 08-20 ja viikonloppuisin klo 10-17.

Pihlajalinna on keskittänyt Turun leikkaustoimintansa Kupittaan sairaalaan.

– Pystymme siten optimoimaan leikkaussalien ja leikkaustiimien toimintaa. Suuri etu on, että Pihlajalinna Turku Kupittaa on alun perinkin sairaalaksi rakennettu. Meillä on kolme nykyaikaista leikkaussalia, joissa olemme tehneet jo pitkään laajamittaisesti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten leikkauksia. Olemme kuitenkin laajentaneet pitkäjänteisesti leikkaustoimintaamme ja leikkaussalin puolella on nykyään enenevästi myös esimerkiksi korva-, nenä- ja kurkkutautien, sekä vatsaelinkirurgian toimenpiteitä, kertoo sairaalan ylilääkäri Sami Elamo.

Kupittaan ja Turun keskustan sairaaloiden lisäksi Pihlajalinnalla on Varsinais-Suomessa toimipisteet Raisiossa, Salossa, Kemiössä ja Paraisilla, joissa on vaihtelevasti myös erikoislääkärien vastaanottoaikoja urologeista ja gynekologeista lähtien. Liedon toimipiste palvelee ainoastaan työterveysasiakkaita.

Pihlajalinnan sairaanhoitajat Kati Salonius ja Jonna Andsten valmistelevat leikkaussalia Kupittaan sairaalassa.

Tehokas hoitopolku vähentää sairauspäiviä

Kupittaan sairaalassa lääkärikeskus, päivystys, laboratorio ja työterveys toimivat tiiviissä yhteistyössä. Työterveyspuolella on lääkärin, työterveyshoitajan ja psykologin vastaanotot.

– Työterveys keskittyy ennaltaehkäisevään hoitoon, mutta äkillisissä sairaustapauksissa potilaat pääsevät yleislääkärille, joka ohjaa tarpeen mukaan erikoislääkärille. Yritykselle kattava työterveyssopimus onkin järkevä investointi, millä on selvästi positiivinen vaikutus työkykyyn, Sami Salminen sanoo.

– Ennaltaehkäisevän työterveyspalvelun ohella hoidamme todella paljon myös työtapaturmapotilaita. He menevät lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen kautta, joten Kupittaan sairaalan tapaturmapäivystykseen voi siis tulla, vaikkei yrityksellä olisi työterveyssopimusta meidän kanssamme.

Työtapaturmapotilaat ohjataan jo lähtökohtaisestikin erikoislääkärin hoitoon.

– Valttikorttimme Kupittaan sairaalassa on, että tapaturmapotilas pääsee meillä aina käsikirurgille tai ortopedille. Lääkärikäyntejä tulee lopulta vähemmän, kun potilas pääsee heti definitiiviseen hoitoon, Sami Elamo perustelee.

Sairauspäiviä vähentää myös yhteistyössä vakuutusyhtiöiden kanssa kehitetty valtakunnallinen Työmestaripalvelu.

– Jos potilaan sairasloma näyttää pitkittyvän, pyrimme Työmestaripalvelussa tarttumaan siihen välittömästi, ja lähdemme heti tukemaan potilaan kuntouttamista ja työhön paluuta, Sami Salminen kertoo.

Huippuluokan tuki- ja liikuntaelinten kirurgiaa

Pihlajalinnan Kupittaan sairaalaan keskitetty poliklinikka, tapaturmapäivystys ja leikkaussalitoiminta tuo selvää synergiaetua potilaiden kokonaisvaltaiseen hoitoon.

– Hoitoon pääsy on meillä todella hyvällä tasolla, eikä kuvantamisiin tai leikkauksiin tarvitse odottaa. Tarvittavat tutkimukset on tehty muutaman päivän sisällä, Sami Elamo toteaa.

Kupittaan sairaalassa on erittäin monipuoliset kuvantamispalvelut. Kuvantamisyksikköön kuuluvat ultraäänikuvauksen ja tavallisen röntgenin lisäksi 3 teslan magneettikuvantamislaite MRI sekä kartiokeila-TT, jolla pystytään kuvantamaan erityisen vaikeita murtumia.

– Pihlajalinnassa pääset röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimuksiin lääkärin lähetteellä ja magneetti- ja TT-kuvaukseen sekä kartiokeilatutkimuksiin erikoislääkärin lähetteellä. Toimenpiteen suorittava lääkäri arvioi itse, mitä tutkimuksia tarvitaan, Sami Salminen lisää.

Turun erittäin kilpailluilla markkinoilla Pihlajalinna on onnistunut koko ajan kasvattamaan leikkaustoimintaansa.

– Salaisuutemme on se, että olemme pystyneet poimimaan alueen osaajista henkilökuntaamme nivelkohtaiset osaajat. Meillä on jalkateräortopedeja, käsikirurgeja sekä polvi- ja yläraaja-asiantuntijoita. Erikoistumisella olemme nostaneet osaamisen sille tasolle, että se kantaa hedelmää. Teemme täällä ihan huippuluokan urheilukirurgiaa, mutta silti niin kansainväliset tähdet kuin oman elämänsä huippu-urheilijatkin hoidetaan meillä saman katon alla, Sami Elamo hymyilee.

www.pihlajalinna.fi
Pihlajalinna Turku Kupittaa
Joukahaisenkatu 9
Puhelinpalvelu 010 312 010
Aukioloajat ma–pe klo 8–20
la–su ja pyhäpäivinä klo 10–17
Tapaturmapäivystys aukioloaikoinamme myös ilman ajanvarausta.