Pienyritysten palvelukeskus Agadon ammattilaiset uskovat, että kun oppii menneistä erehdyksistä, voi aina yrittää uudelleen.
Uutiset

Pienyrittäjien toimeentulo on pyrittävä turvaamaan

Pienyrittäjät ovat viime vuosina joutuneet nyrkkeilykehään. Vakaan toimeentulon takaaminen vaatii kriiseihin varautumista ja innovatiivisia ratkaisuja.

Yritystoimintaan liittyy aina riskejä. Joidenkin riskien todennäköisyyteen ja laajuuteen voi itse vaikuttaa, mutta ulkoiset shokit iskevät usein yllättäen ja kovaa etenkin pienyrittäjiin. Jotta yritys voi pysyä vakaalla pohjalla myös vaikeina aikoina, yrittäjän tulee panostaa riskienhallintaan ennakoiden ja kriiseihin varautuen.

– Koronapandemia, energiakriisi ja inflaatio – pienyrittäjät ovat viime vuosina joutuneet nyrkkeilykehään, jossa iskua tulee joka puolelta. Taloudelliset haasteet horjuttavat perusturvallisuuden tunnetta, jolloin myös sosiaaliset ja psyykkiset ongelmat kärjistyvät. Kun tunteet kuohuvat, voi olla vaikeaa tehdä yritystoiminnan kannalta merkittäviä operatiivisia päätöksiä, pienyritysten palvelukeskuksena tunnetun Agadon toimitusjohtaja Reijo Nissinen toteaa ja muistuttaa:

– Kriisin keskellä ei tarvitse pärjätä yksin, vaan apua saa ja kannattaakin pyytää.

Agado kehittää jatkuvasti uusia palvelutuotteita, joiden tarkoituksena on helpottaa pienyrittäjän arkea. Palvelut on rakennettu asiakkaan tarpeiden ja odotusten pohjalta.

Pitkän uran yrittäjänä tehneen Nissisen mukaan Agadon taloushallinto- ja konsultointipalveluiden tarkoitus on tehostaa toimintamalleja sekä parantaa tuottavuutta ja taloudellista kannattavuutta. Agadon asiantuntijat eivät pelkää suoraa puhetta, vaan he saattavat kannustaa asiakkaitaan myös rohkeasti ajamaan yrityksen toimintaa alas parempia aikoja odotellessa tai jopa myymään tai lakkauttamaan liiketoimintansa, mikäli se ei tehostamistoimista huolimatta muutu pienyrittäjälle kannattavaksi.

– Miinusta tai nollatulosta tekevän yrityksen jatkaminen ei ole järkevää taloudellisesti eikä henkisesti. Me voimme auttaa pienyrittäjää näkemään tilanteen objektiivisemmin ja olla tukena luomassa polkua tulevaisuuteen. Joskus radikaaleilta tuntuvat toimenpiteet takaavat, että vaikka yritystä ei pystyisi pelastamaan niin ainakin yrittäjä selviytyy, Nissinen lohduttaa.

Vastuulliset ja hyvissä ajoin tehdyt operatiiviset ratkaisut sekä suojelevat yrittäjän terveyttä että mahdollistavat uuden yritystoiminnan aloittamisen jatkossa. 

Kumppanuusohjelma tuo taloudellista turvaa

Kun pienyrityksen talous horjuu, niin tekee myös yrittäjän toimeentulo. Vaikeisiin aikoihin sopeutuminen vaatii, että yrittäjä ymmärtää ulkoisia shokkeja ja osaa varautua niihin. Selviytymisessä oleelliseksi nousevat keinot, jotka varmistavat kohtuullisen toimeentulon myös poikkeusoloissa.

Agadon kehittelemä kumppanuusohjelma on innovaatio, jonka tavoitteena on pienyrittäjien taloudellisen tilanteen tervehdyttäminen ja vakauttaminen. Jäsenet hyötyvät ohjelmasta saamalla markkinointikomissiota jokaisen oman suosittelun kautta Agadolle tulleen asiakkaan ostoista. Mitä laajemmalle yrittäjäyhteisö leviää, sitä suuremmaksi palkkio kasvaa. Palkkiojärjestelmästä voi muodostua nopeastikin luotettava tulonlähde, johon tukeutua taloudellisessa ahdingossa.