Mikael Myllyoja Liedon Säästöpankki
Jos yrityksellä on varaa, saattaisi investoiminen energiatehokkuuteen olla nyt järkevää. Sen sijaan muiden investointien sekä kiinteistöhankintojen osalta suosittelemme vähintäänkin tekemään tarkkoja laskelmia, sanoo Mikael Myllyoja Liedon Säästöpankista.
Hyvä tietää, kumppanuus

Pankki kulkee yrittäjän mukana niin hyvinä kuin huonoina aikoina

Pankin tehtävänä on tukea yrittäjää vaikeina aikoina, mutta valmistella myös kohti parempaa huomista. Jos yrityksen kassatilanne on heikko ja se tarvitsee joustoa lainanmaksuun, voi pankki myöntää lyhennysvapaata tai käyttöpääomarahoitusta tapauskohtaisesti toimialasta riippumatta.

Yrittäjän kannattaa olla yhteydessä pankkiin kuukautta ennen, jotta pankille jää aikaa tehdä pidempiaikainen suunnitelma hätäratkaisun sijasta. Pankki voi myös myöntää luottoa kuten aiemminkin. On kuitenkin hyvä huomioida, että laina on asiakkaalle aiempaa kalliimpaa, sillä sitä se on myös pankille.

Toimintaympäristön palautuessa aikanaan ennalleen tai vähintäänkin uudeksi normaaliksi yrityksellä saattaa olla tarve käynnistää toimintansa ripeästi. Materiaalipulan hellittäessä ja kysynnän lisääntyessä varastoja pitää täydentää, henkilökuntaa rekrytoida ja palkkoja maksaa, jolloin käyttöpääoman tarve kasvaa. Yrityksellä tulisi olla varapuskuri toiminnan lähtiessä kasvu-uralle. Jos puskuria ei ole, tarvitaan jälleen käyttöpääomarahoitusta.

Investoiminen energiatehokkuuteen nyt järkevää

Kustannukset ovat nousseet lähes kaikilla toimialoilla. Erityisesti kiinteistösijoittamisessa näemme riskitekijöitä ja uhkia, kuten kiinteistön arvonlasku, korkeat hoitokulut mukaan lukien energian hinta, lainan korkotason nousu ja vuokralaisen maksukyvyttömyys. Jos yrityksellä on varaa, saattaisi investoiminen energiatehokkuuteen olla nyt järkevää. Sen sijaan muiden investointien sekä kiinteistöhankintojen osalta suosittelemme vähintäänkin tekemään tarkkoja laskelmia ja pohtimaan, onko sittenkään oikea aika satsata isoihin hankintoja.

Inflaatio huitelee nyt korkealla ja talletuskorot matalalla. Määräaikaistalletuksille maksetaan taas korkoa, mutta inflaation ollessa korkoa merkittävästi suurempi, kannattaa varoja hajauttaa talletusten lisäksi muuallekin.

Lainakorot ovat nousussa ja niihin olisi ollut hyvä varautua jo hyvän sään aikana. Jos kuitenkin haluaa mielenrauhaa, voi toki edelleenkin valita lainalleen korkosuojauksen. Tässäkin asiassa pankki sparraa yrittäjää mielellään.

Mikael Myllyoja, Liedon Säästöpankin yritysrahoituspäällikkö