Tyypillisin kysymys pankille on se, paljonko lainaa saa, ja paljonko omaa rahaa pitää olla.
Hyvä tietää, kumppanuus

Paljonko yritys tarvitsee omarahoitusta rakennusprojektiin?

Uusien asuntojen kysyntä Turun seudulla on tällä hetkellä todella kovaa. Erityisesti uudet rivitaloasunnot menevät kuin kuumille kiville, ja ostajat muuttavat useimmiten kohteeseen itse. Uusia kerrostaloasuntoja sen sijaan hankkivat erityisesti sijoittajat, kertoo yritysrahoituspäällikkö Mikael Myllyoja Liedon Säästöpankista.

Uusien rakennushankkeiden kanssa ilmassa on nyt kuitenkin epävarmuutta ja varovaisuutta. Rakennusalaa piinaavat osaajapula, kustannusten nousu ja toimitusten epävarmuus, lisäksi korkotaso on nousussa.

–Me haastattelemme rakentajat huolella läpi ja painotamme sitä, että näitä riskejä täytyy miettiä perusteellisesti ennen projektin aloittamista. Se, että rakennuttaja varautuu etukäteen kustannusten nousuun, on kaikkien etu, Myllyoja sanoo.

Asuinrakennusta tai uutta hallia suunnittelevan yrityksen tyypillisin kysymys pankille on se, paljonko lainaa saa, ja paljonko omaa rahaa pitää olla.

–Siihen ei voi antaa aivan yksiselitteistä vastausta, mutta omaakin rahoitusta pitää olla aina. Vaadittava omarahoituksen osuus on perinteisesti 20 – 40  prosenttia kustannusarviosta, riippuen siitä, minkälaista kohdetta rakentaa.

Myllyoja kertoo, että henkilötakausta ei juurikaan käytetä, vaan lisävakuudeksi käyvät esimerkiksi asunto, kesämökki, sijoitukset tai tilillä oleva raha.

Myllyoja suosittelee, että lainaneuvottelut hoidettaisiin aina ajoissa.

–Jos yritys on kokematon näissä asioissa, neuvottelut kannattaa aloittaa heti, kun projektia aletaan suunnitella. Jos taas yrityksellä on jo paljon kohteita ja kaikki on tuttua, aikaa tarvitaan vähemmän.

Koska pankeilla on tiedonkeruuvelvollisuus, ja sen vaatimusten kanssa kuluu oma aikansa, lainaneuvottelut ovat usein kuukausien mittainen prosessi.