Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä, ympäristöministeri Krista Mikkonen ja Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko leikkaamassa tehtaan avajaisnauhaa.
Uutiset

Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitos on valmis aloittamaan toimintansa

Paimion Green Field Hubin alueella avattu poistotekstiilien kiertotalouslaitos on valmis aloittamaan toimintansa. Laitoksessa toimivat saman katon alla yritysten poistotekstiiliä käsittelevä Rester Oy ja kotitalouksien poistotekstiiliä käsittelevä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH).

Pohjois-Euroopan ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostava poistotekstiilien kiertotalouslaitos aloitti toimintansa Varsinais-Suomessa Paimiossa.

Laitoksen linjastot pystyvät käsittelemään yhteensä 10 prosenttia Suomen vuosittaisesta tekstiilijätemäärästä. Poistotekstiilistä valmistuu kierrätysraaka-ainetta, joka on jo löytänyt tiensä moniin tuotteisiin.

Ensimmäinen kotitalouksien poistotekstiileistä jalostettu kierrätyskuitupaali.

Laitos perustuu yhteistyölle, jonka avulla sekä yritysten että kotitalouksien poistotekstiili saadaan hyödynnettyä tehokkaasti. Se ottaa alalla suuren askeleen ja edistää merkittävästi tekstiilin käsittelyn ja uusiokäytön haasteiden ratkaisemista.

Laitoksessa yritysten poistotekstiilejä uudelleen käytettäväksi kuiduksi valmistaa Rester Oy, jonka tavoitteena on rakentaa kansainvälisesti merkittävä ratkaisumalli yritysten tekstiilien kierrättämiseksi.

– On palkitsevaa olla mukana hyödyntämässä aiemmin jätteeksi luokiteltua materiaalia uudelleen laadukkaana raaka-aineena. Tätä on valmisteltu vuosia, on hienoa saada työt konkreettisesti käyntiin, Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko sanoo.

Laitoksen toisella linjastolla toimii Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), joka tarjoaa kotimaisen käsittelyratkaisun Suomen kotitalouksilta kerätylle poistotekstiilille jalostamalla siitä kierrätyskuitua.

– LSJH:n tavoitteena on ratkaista kotitalouksien tekstiilinkierrätys Suomessa. Olemme keränneet ja lajitelleet asukkaiden poistotekstiiliä vuodesta 2015. On upeaa päästä vihdoin jalostamaan kuluttajapoistotekstiilistä vastuullisen tekstiiliteollisuuden uutta raaka-ainetta, LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä toteaa.

Resterin asiakkuus- ja kehitysvastaava Henna Knuutila ja Touchpointin toimitusjohtja Noora Salonoja iloitsevat kiertotalouslaitoksen tarjoamista uusista mahdollisuuksista.

Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja. Kuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

– Kuidun mahdollisuudet ovat rajattomat ja kutsummekin kaikki jatkokäytöstä kiinnostuneet yritykset tutustumaan materiaaliin ja sen jalostusmahdollisuuksiin, Outi Luukko ja Jukka Heikkilä kannustavat.

Green Field Hubin rakentuminen Paimioon mahdollistaa alan liiketoiminnan kasvun, TKI-yhteistyön, uusien työpaikkojen syntymisen ja laajan yhteistyön poistotekstiilin kiertotaloudessa – sekä Suomessa että kansainvälisesti. Green Field Hub tarjoaa yrityksille tilaisuuden päästä mukaan miljardien kiertotalousmarkkinoille.

– Syvällinen yhteistyö Resterin ja LSJH:n kanssa on inspiroinut Paimion Kehitys Oy:tä kehittämään yrityksille uuden Paimion kiertotalouskampus -palvelumallin, Paimion Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mika Ingi vinkkaa.

Paimion poistotekstiilin kiertotalouslaitoksen avajaisia vietettiin tiistaina 2. marraskuuta. 

Poistotekstiileitä odottamassa jatkokäsittelyä.