Kuivuus on ehtinyt kiusata kasvustoja etelässä ja lännessä. Etenkin Varsinais-Suomessa tilojen taloutta kuormittaa se, että talven tuhoamat syysvilja-alat jouduttiin kylvämään keväällä uudelleen. Öljykasvien sato jäämässä pieneksi. Kuva: Denes Kozma/ Unsplash.
Uutiset

MTK: Maatilojen kasvukausi- ja talouskyselyn tiedot julki – kylvöt onnistuivat, kuivuus ja talous huolettavat

Suomalaisilla pelloilla kevätkylvöt onnistuivat valtaosaltaan hyvin, vaikka kevättyöt viivästyivätkin osittain normaalista ajankohdasta sateiden ja viileän kelin vuoksi. Tulos käy ilmi MTK:n yli tuhannelle tilalle tekemästä, kesän ensimmäisestä kasvukausikyselystä.

Kyselyn perusteella nurmisadot ensimmäisen sadon osalta ovat olleet suuressa osassa maata oikein hyviä. Etenkin viljojen ja öljykasvien sadot jäävät todennäköisesti normaalia pienemmiksi, sillä niiden lannoitusta on vähennetty väkilannoitteiden korkeiden hintojen vuoksi. Keväällä vallinnut pelko kylvöalojen huomattavasta pienenemisestä ei kyselyn mukaan toteutunut.

Satoja todennäköisesti heikentää osittain paikalliset suuret sademäärät tai pitkät kuivuusjaksot. Kuivuus on ehtinyt kiusata kasvustoja etelässä ja lännessä. Etenkin Varsinais-Suomessa tilojen taloutta kuormittaa se, että talven tuhoamat syysvilja-alat jouduttiin kylvämään keväällä uudelleen.

Kasvukausi on vasta puolivälissä. Säiden suosiessa voidaan Suomessa kyselyn perusteella päästä vielä keskivertosatoon. Perunan, sokerijuurikkaan sekä vihannesten osalta tulevaa sadon määrää on vielä liian aikaista arvioida. Kevätkylvöt onnistuivat suomalaisilla maatiloilla valtaosaltaan hyvin, vaikka kevättyöt viivästyivätkin osittain normaalista ajankohdasta sateiden ja viileän kelin vuoksi.