Mauri Kontu. Kuva: Anton Sucksdorff
Nimitykset

Mauri Kontu sai teollisuusneuvoksen arvonimen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Vahteruksen perustajalle ja toimitusjohtajalle Mauri Kontulle teollisuusneuvoksen arvonimen 3. joulukuuta.

Vahterus on Mauri ja Sinikka Konnun perustama suomalainen perheyritys, joka kehittää ja valmistaa raskaan teollisuuden lämmönsiirtimiä. Yritys perustettiin vuonna 1990 Vakka-Suomessa sijaitsevaan Vahteruksen kylään, jonka mukaan se myös nimettiin. Ensimmäinen toimipaikka löytyi Mauri Konnun kotitilan navetasta.

Kolmen hengen start-up on kasvanut kolmessa vuosikymmenessä kansainväliseksi toimijaksi, joka työllistää yli 350 henkilöä Suomessa ja toimipisteissään Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Kiinassa, Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Australiassa. Yrityksen menestys pohjaa pitkäjänteiseen työhön ja itse kehitettyyn, innovatiiviseen tuotteeseen.

Vahterukselle on myönnetty useita kansainvälisiä palkintoja ja patentteja innovatiivisesta suunnittelusta ja ympäristöystävällisestä tuotteesta. Suomessa Vahterus palkittiin Valtakunnallisella Yrittäjäpalkinnolla ja Turun Kauppakamarin Vientipalkinnolla vuonna 2010. Turun Kauppakorkeakoulun johtamiskoulutusyksikkö TSE exe valitsi toimitusjohtaja Mauri Konnun vuoden johtajaksi vuonna 2012. Vuonna 2015 Vahterus sai tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämän kansainvälistymispalkinnon.

Kolmenkymmenen toimintavuotensa aikana Vahterus on valmistanut yli 60 000 Plate & Shell -lämmönsiirrintä asiakkaille ympäri maailmaa; vuosittain vain 5% tuotteista jää Suomeen. Yritys on kasvanut voimakkaasti ja toiminta on ollut erittäin kannattavaa. Ensimmäisen toimintavuoden liikevaihto oli 0,2 miljoonaa euroa ja vuoden 2020 liikevaihto 52,7 miljoonaa euroa.

Vahterus on ostanut yhdysvaltalaisen Harliss Specialties liiketoiminnan 8.12.2021. Uutta liiketoimintaa varten on perustettu uusi yritys Vahterus Manufacturing Inc. Yhtiö on varautunut kasvuun muun muassa uudella 3000 m2:n tehdasinvestoinnilla Kalantiin, jolla laajennetaan levypakkojen tuotantoa. Uusi tehdas on tuotannossa vuoden 2022 lopussa.