Ecotelligent
Ensimmäinen puurakenteinen Ecopol-masto pystytettiin Milanon lähelle kesällä 2021. Nyt Ecotelligentin puisia tietoliikennemastoja pystytetään myös Saksaan. Kuva: Ecotelligent Oy.
Uutiset

Liperiläisyritys toimittaa puurakenteiset tietoliikennemastot Vodafonen tytäryhtiölle Saksaan

Euroopan toiseksi suurin tietoliikennemastojen operaattori pystyttää ensimmäiset puurakenteiset mastonsa ensi keväänä Saksaan. Puuraaka-aine pienentää toiminnan hiilijalanjälkeä ja parantaa mastojen hyväksyttävyyttä, yhtiö perustelee.

Kymmenessä Euroopan maassa tietoliikenneinfran palveluja tarjoavan saksalaisen Vantage Towersin ja puurakenteisia Ecopol-mastoja valmistavan, Pohjois-Karjalan Liperiin rekisteröidyn Ecotelligent-yhtiön päätös uusien tietoliikennemastojen pystyttämisestä julkaistiin tänään Saksassa.

Telealan suurtoimija Vodafonen tytäryhtiö Vantage Towers kertoo, että sen suunnitelmana on pystyttää kaksi puurakenteista Ecopol-mastoa Saksaan vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Toimitusjohtaja Vivek Badrinath sanoo, että päätös puurakenteisten mastojen rakentamisesta teräs- tai betonimastojen sijaan pohjautuu yhtiön vastuullisuustavoitteisiin.

– Näin ensinnäkin suojelemme ympäristöä ja vähennämme hiilijalanjälkeämme. Toisekseen puurakenteisten mastojen luonnollinen ja esteettinen design parantaa rakentamamme infran hyväksyttävyyttä kansalaisten keskuudessa.

Ecotelligent
Mastot kuljetetaan ja rakennetaan 10-metrisinä moduuleina.

Lisää mastoja suunnitteilla

Vantage Towers ja Ecotelligent ovat aloittaneet keskustelut uusienkin mastojen pystyttämisestä. Keskustelut konkretisoituvat kahden pilottimaston kokemusten pohjalta.

– Yli 80 000 mastopaikallaan Vantage Towers on Euroopan toiseksi suurin masto-operaattori. Tämä ensimmäinen sopimus ja sen jatkoaskeleet ovat meille pelinavaus eri puolille Eurooppaa, sanoo Ecotelligent-yhtiön toimitusjohtaja Gyöngyi Mátray.

Mátray sanoo, että 5G-palveluihin varautuminen kiihdyttää oleellisesti tietoliikennemastojen rakentamistahtia Euroopassa. Vanhoja mastoja pitää myös uusia, sillä kaikki eivät enää vastaa nykyvaatimuksia.

– Euroopassa tullaan lähivuosina rakentamaan kymmeniä tuhansia uusia tietoliikennemastoja. Hiilensidonta-argumentin lisäksi puurakenteisilla mastoilla on puolellaan kansalaisten yleinen hyväksyntä myös siksi, että niiden koetaan sulautuvan ympäristöön paremmin.

Ecotelligent Oy:n toimiala on langattoman tietoliikenteen tukirakenteet. Yhtiö valmistaa puurakenteisia tietoliikennemastoja. Yhtiö on perustettu vuonna 2017, ja sen kotipaikka on Liperissä, Pohjois-Karjalassa.