Ylipaino
Liikkumattomuus sekä liiallinen paikallaanolo lisäävät väestötasolla useiden kansansairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja masennuksen riskiä. Lisäksi liikkumattomuus lisää esimerkiksi Alzheimerin taudin ja lonkka- ja rannemurtumien riskiä. Kustannukset veronmaksajille ovat merkittävät.
Uutiset

Liikkumattomuuslaskurista selviää, paljonko paikallaanolo ja liikkumattomuus maksavat yhteiskunnalle

UKK-instituutin julkaisemalla laskurilla on mahdollista selvittää, kuinka paljon liikkumattomuus ja paikallaanolo aiheuttavat kustannuksia koko Suomessa, hyvinvointialueella tai yksittäisessä kunnassa. Alla Varsinais-Suomen lukemat ja liikkumattomuussairauksien kustannukset.

Laskurilla voi myös tarkastella hyvinvointialueelle muodostuvia sairausryhmittäisiä kustannuksia ja kustannusten muutoksia, kun suositusta vähemmän liikkuvien ja liikaa paikallaan olevien osuudet muuttuvat. 

Liikkumattomuus ja paikallaanolo lisäävät kansansairauksien riskiä 

Reippaan ja rasittavan liikkumisen määrän vähäisyys tai kokonaan puuttuminen eli liikkumattomuus sekä liiallinen paikallaanolo lisäävät väestötasolla useiden kansansairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja masennuksen riskiä.

Lisäksi liikkumattomuus lisää esimerkiksi Alzheimerin taudin ja lonkka- ja rannemurtumien riskiä. Ne saattavat heikentää ikääntyneen väestön toimintakykyä, mikä on edellytys itsenäiseen arjessa selviytymiseen.

Liikkumattomuuden hinta UKK

Liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain 1,4 miljardin euron suuruiset kansansairauksien kustannukset Suomessa. Vastaavasti paikallaanolosta aiheutuu 1,6 miljardin euron kustannukset. Nämä kustannetaan kaikkien veronmaksajien kukkarosta.

Suositus liikkumiseen viikoittain: 2,5 tuntia teholtaan reipasta tai 1 tunti 15 minuuttia teholtaan rasittavaa liikkumista tai näiden yhdistelmä. 

Tässä hyvä video siitä, mitä kaikkea harmia liikkumattomuus aiheuttaa kehossa (englanniksi, tekstitetty engl.).

Katso liikkumattomuuden kustannuksia laskurilla

Laskuri näyttää liikkumattomuuden ja paikallaanolon aiheuttamat kansansairauksien kustannukset koko Suomessa sekä hyvinvointialueittain ja kunnittain.

Laskuri auttaa myös arvioimaan liikkumisen edistämistoimien kustannussäästöjä. Tarkastele kustannusten muutoksia, kun suositusta vähemmän liikkuvien ja liikaa paikallaan olevien osuudet muuttuvat. 

Tutustu laskuriin tästä: ukkinstituutti.fi/kustannuslaskuri

Tässä esimerkkinä Varsinais-Suomen tilanne:

UKK-instituutti
UKK-instituutti

Näin tilanne muuttuisi, jos puolet varsinaissuomalaisista liikkuisi suositusten mukaan:

UKK-instituutti
Ukk-Instituutti

Jos puolet varsinaissuomalaisista liikkuisi suositusten mukaisesti, olisivat veronmaksajille aiheutuvat kustannukset liikkumattomuudesta johtuviin sairauskustannuksiin lähes 30 miljoona euroa vähemmän ja paikallaanolosta johtuvat sairauskustannukset liki 67 miljoonaa euroa pienemmät.