Hyvä tietää, kumppanuus

Kuka korvaa, jos etätyötä tekevälle sattuu jotain?

Etätyötä on tehty Suomessa laajamittaisemmin kuin koskaan aikaisemmin, ja pohdittavaksi ovat nousseet myös vastuukysymykset. Vaikka työnantaja on vakuuttanut työntekijänsä työtapaturmavakuutuksella, miten vakuutukset suhtautuvat siihen, että työtä tehdään nyt kotioloissa?

–Aihe on ollut todella paljon pinnalla tämän vuoden aikana, koska tilanne on monissa yrityksissä uusi, eikä tällaisia asioita ole jouduttu miettimään aiemmin. Pääsääntöisesti työtapaturmavakuutus korvaa sen, mitä tapahtuu työn äärellä, myös silloin kun työtä tehdään kotoa käsin etätyönä. Mutta ongelmana on se, että yleensä esimerkiksi tapaturmat eivät satu tietokoneella istuessa, vaan vaikkapa lounastunnilla tai kun viedään kesken päivän roskapussi ulos, kertoo myyntijohtaja Merja Kaartosalmi LähiTapiolasta.

Kaartosalmi kertoo kuulleensa esimerkin, jossa työntekijä lämmitti lounaaksi keittoa, ja poltti samalla kätensä. Tapaturma ei ollut sellainen, jonka työnantajan ottama työtapaturmavakuutus olisi korvannut.

Kaartosalmi kehottaa yrityksiä käymään läpi vakuutustensa sisällöt ja tarvittaessa täydentämään työntekijöiden vakuutusturvaa. Korvaavuusasiat on myös hyvä käydä läpi yhdessä työntekijöiden kanssa.