Koronavirus
Kenenkään ei tarvitse turvautua raskaisiin desinfiointikäytäntöihin. Asiantuntijat ehdottavat kuitenkin tavallisia tuotteiden ostomenetelmiä, kuten tuoretuotteiden pesua ja käsien perusteellista puhdistamista ennen ruoan valmistamista ja syömistä.
Uutiset

Koronavirus voi olla tartuntakelpoinen ostostesi pinnoilla jopa viikon

Koronapandemian huipulla ihmiset ovat miettineet, voiko virus tarttua elintarvikeista tai niiden pakkauksista. Monet ovat varmuuden vuoksi pyyhkineet elintarvikkeitaan antibakteerisilla pyyhkeillä suojautuakseen Covid-19:ltä. Uuden brittitutkimuksen valossa se ei ole ollut täysin turhaa.

Covid-19-virus voi ollta tartunta-aktiivinen tiettyjen päivittäistavaroiden pinnoilla jopa viikon, kertoo brittiliäisen Food Standards Agencyn (FSA) uusi tutkimus. Tutkijat levittivät viruksen tarkoituksella tuotteisiin ja pakkauksiin, kuten vihanneksiin, leivonnaisiin ja juomapurkkeihin seuratakseen, kuinka kauan koronavirus voisi olla tartuntakelpoinen niiden pinnoilla.

Päivittäistavaratuotteisiin levitettävän viruksen määrä valittiin sen perusteella, kuinka suuri osa viruksesta todennäköisesti päätyisi tavaroille hengitystiepisaroiden kautta, esimerkiksi jos joku aivastaisi tai yskisi niiden lähellä.

FSA päätteli, että Covid-19-kontaminoituneiden elintarvikkeiden tai elintarvikepakkausten osuus pinnoillaan on “erittäin alhainen, mutta ei merkityksetön”.

Tässä viisi päivittäistavaraa, joilla Covid-19 kestää tartunta-aktiivisena päiviä, kun Covid-19-virusta testattiin eri lämpötiloissa ja kosteustasoissa, tiettyjen päivittäistavaratuotteiden tavanomaisten säilytysmenetelmien perusteella:

  • Parsakaali: Jopa viisi päivää
  • Juusto: Useasta päivästä viikkoon
  • Jäähdytetty liha: Useasta päivästä viikkoon
  • Muovipinnat, mukaan lukien muovipullot: Kolmesta päivästä viikkoon
  • Tuoreet paprikat jääkaapissa: Jopa viikko

Näin voit turvallisesti kuluttaa näitä päivittäistavaratuotteita

Onneksi useimpien elintarvikkeiden, mukaan lukien omenat, leivonnaiset ja alumiinitölkit, virustasot laskivat niiden pinnoilla merkittävästi ensimmäisen 24 tunnin aikana.

Kenenkään ei tarvitse turvautua raskaisiin desinfiointikäytäntöihin. Asiantuntijat ehdottavat kuitenkin tavallisia päivittäistavarakaupan ostomenetelmiä, kuten tuoretuotteiden pesua ja käsien perusteellista puhdistamista ennen ruoan valmistamista ja syömistä.

“Yleisö saattaa olla kiinnostunut havainnosta, että virus voi säilyä tarttuvassa tilassa elintarvikkeilla ja elintarvikepakkauspinnoilla useita päiviä tietyissä yleisissä olosuhteissa”, FSA kirjoitti.

“On mahdollisuus tartunnan saastuneen ruoan kautta, jos ruoka on suorassa kosketuksessa suun ja limakalvojen kanssa.”

Koronatartunta

Kuluttajien on syytä olla tietoisia, että maskien käyttö kaupoissa estää virusten laskeutumisen hengitysilmasta, aivastuksista ja ysköksistä elintarvikkeisiin. Myös käsihygienian on oltava kunnossa viruksen leviämisen estämiseksi. Suojakäsineet tai ostoskärryn kahvan pyyhkiminen ovat hyvä turvakeino estää mahdollisesti tartunta-aktiivisen viruksen siirtyminen käsien kautta itselle.

Artikkeli julkaistu muun muassa CNBC-verkkolehdessä.