Uutiset

Kirja siitä, miten kovalla työllä voi menestyä


Turkulainen yrittäjä Hannu Virtanen on pitkään harmitellut sitä, miten julkisessa keskustelussa puhutaan usein siitä, että vain koulutus on tie menestykseen ja vaurastumiseen. Entä sitten ne, joita koulu ei kiinnosta ja joille lukeminen ei maistu? Onko heille tarjolla mitään?

On, ja voi olla paljonkin, Virtanen sanoo.

–Olen itse ottanut töihin paljon nuoria, jotka eivät ole menestyneet koulussa, mutta jotka ovat halunneet tehdä käsillään. Minusta on tärkeää, että joku sanoo heille, että voit pärjätä elämässä, kunhan suhtaudut vakavasti jo tähän ensimmäiseen työpaikkaasi ja koitat aina tehdä työsi mahdollisimman hyvin. Silloin voit menestyä.

Virtanen luotsaa nykyisin menestyvää, ammattikeittiöiden suunnitteluun ja toteuttamiseen keskittyvää Bistro-yritystä. Nuoruudessaan hän on kuitenkin paiskinut monenlaisia hommia aina Hesburgerin pihvinpaistajasta lähtien.

Virtanen on monesti miettinyt, että haluaisi kertoa vaiheikkaasta urapolustaan nuorille, ja korona-aikana päätös omasta kirjasta kypsyi.

Markku Heikkilä.

Kirja on toteutettu Virtasen omakustanteena, ja tänä syksynä ilmestyneen Työ – hyvä homma, aina pitää yrittää -kirjan on kirjoittanut turkulainen kotiseutukirjailija ja esiintyjä Markku Heikkilä.

–Koska olen itsekin toiminut pitkään yrittäjänä, Virtasen tarinaan sukeltaminen kävi minulta helposti ja luontevasti, Heikkilä sanoo. Kirja syntyi yhteisissä tapaamisissa keskustelujen kautta, ja puheliaan Virtasen kanssa homma kävi helposti.

–Tästä kirjasta löytyy paljon turkulaisille tuttuja paikkoja ja ihmisiä, ja se on myös ajankuva, Heikkilä sanoo.

Vaikka keskiössä on Virtasen tarina lapsuudesta nykyhetkeen, hän ei halua korostaa itseään, vaan nostaa esille nimenomaan työnteon merkityksen elämässä ja sen, että ennen menestymistä pitää useimmiten tehdä monenlaisia töitä.

–Jos yksikin nuori ajattelisi tämän kirjan jälkeen, että tämä antaa hänelle uskoa, niin sitten olen onnistunut. Vaikka tuskin se nuori tätä kirjaa itselleen ostaa, mutta jos vaikka isovanhemmat tai vanhemmat tekisivät sen, Virtanen miettii.

Kirjan loppuun on listattu Virtasen teesejä, muun muassa: aloita nuorena, kaikki työ on arvokasta, tee kaikki niin hyvin kuin osaat ja älä pelkää liata käsiäsi.

–Toivomme, että teesit antaisivat ajattelemisen aihetta kaikille, sanovat Virtanen ja Heikkilä.

Elokuussa ilmestynyttä Työ – hyvä homma, aina pitää yrittää -kirjaa voi ostaa muun muassa turkulaisista kirjakaupoista.