Tavarapyöriä, liityntäpysäköintiä, pyöräilyagentteja, talvikatukokeiluja, lokerikkoja ja pyöräratoja. Tätä kaikkea ja paljon muuta kehitettiin EU-rahoitteisessa SCALE-UP-hankkeessa.
Turun kaupunki on mukana toukokuussa päättyvässä kansainvälisessä SCALE-UP-hankkeessa. Hankkeessa oli yhteensä 10 erilaista toimenpidettä, joiden avulla kehitettiin monipuolisesti kaupunkilaisten arjessa näkyviä käyttäjälähtöisiä ja kestäviä kaupunkiliikkumispalveluita.
Uusia ja hyödyllisiä liikkumispalveluita
Hankkeessa kehitettiin liityntäpysäköintiä, joka helpottaa muun muassa työmatkalaisten arkea tarjoamalla kätevän yhdistelmän bussin ja autopysäköinnin välillä, samalla vähentäen keskusta-alueen ruuhkautumista. Hanke edisti myös lähijunaprosessia, sillä sen aikana tehtiin useita kyselyitä, työpajoja ja tutkimuksia aiheesta.
Hankkeen myötä toteutettu Turun Palvelukartan liikkumisnäkymä auttaa turkulaisia löytämään liikkumiseen liittyviä palveluita helposti ja nopeasti. Erityisen suosituksi on noussut Palvelukartan kunnossapitotiedot-osio, jonka kautta voi seurata reaaliajassa katujen kunnossapitoa, kuten lumenaurausta.
Linja-autoaseman palveluita parannettiin muun muassa lisäämällä asemalle kaivatut matkatavarasäilytyslokerot. Lisäksi hankkeessa kokeiltiin ensimmäistä kertaa Suomessa pyörätarvikeautomaattia ja tuotiin katukuvaan yhteiskäyttöiset tavarapyörät, jotka jäävät asukkaiden käyttöön myös hankkeen päätyttyä.
Kaupunkilaisten aktivointia ja osallistamista
Hankkeessa kokeiltiin erilaisia tuuppauksia, joilla kaupunkilaisia kannustettiin tekemään kestävämpiä liikkumisvalintoja. Erityisen onnistunut oli Föli-kortti kirjastosta -tuuppaus, jonka ansiosta Fölin matkakortteja voi nyt lainata maksutta Föli-alueen kirjastoista.
Hankkeen aikana kokeiltiin pyöräilyagenttien osallistamista pyöräilyolosuhteiden kehittämisessä. Agentit havainnoivat reittejä ja antoivat niistä palautetta. Myös sadat lapset kehittivät pyöräilytaitojaan suosittujen pyöräilytaitoratojen kautta, ja hankkeen myötä hankitut muksubussit mahdollistavat lapsille retkien teot päiväkodeissa ja kouluissa.
Lisäksi hankkeessa kokeiltiin kesäkadun tapaan talviaukiota ja -katua, joiden tavoitteena oli lisätä talviajan aktiivisuutta.
Kansainvälinen yhteistyö vauhdittaa kestävää liikkumista
Kansainväliset hankkeet ovat tärkeä osa kaupungin kehittämistyötä.
– Kansainväliset hankkeet ovat tärkeitä, sillä niiden kautta saamme uusia ideoita, opimme muilta ja pääsemme kehittämään kaupungin toimintaa uudesta näkökulmasta. Tämän hankkeen myötä vahvistimme kaupungin valmiuksia monipuolisesti – ja samalla loimme hyvän pohjan tuleville kehitysaskelille, kertoo Turun kaupungin hankepäällikkö Stella Aaltonen.