Kurjenlinnan peruskorjaajat ja kehittäjät saavat olla syystä ylpeitä kunnianhimoisen urakkansa onnistumisesta. Vasemmalta Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:n vastaava työnjohtaja Tuomas Prami, Kiinteistökartio Oy:n toimitusjohtaja Niko Lappalainen, rakennesuunnittelija Jukka Sillanpää sekä J. Martin työpäällikkö Niko Nordbäck.
Uutiset

Kestävä Kivitalo -palkinto Kurjenlinnan peruskorjaukselle ja Tikkurilan kirkolle

Vuoden 2021 Kestävä Kivitalo -palkinto jaettiin poikkeuksellisesti kahdelle eri kohteelle. Sekä Tikkurilan kirkon rakentamisessa että Kurjenlinnan kiinteistökehityksessä ja peruskorjauksessa on esteettisesti ja rakenteelliset vaativat ratkaisut tehty tinkimättömällä ammattitaidolla, paikalla rakentamisen perinteitä kunnioittaen.

Turun keskustan kupeessa sijaitseva Kurjenlinnan alue on rakennustaiteellisesti ja sosiaalihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Alun perin Kurjenlinna perustettiin köyhäintaloksi 1800-luvun lopulla. Sairaalatoiminta loppui Kurjenlinnassa vuonna 2009. Turun kaupunki valitsi Kiinteistökartio Oy:n alueen kehittäjäksi.

– Talo on alun perin tehty poltetusta tiilestä muuraamalla ja halusimme kunnioittaa tätä rakennustapaa edelleen. Kaikki korjausrakenteet ja väliseinät muurattiin poltetusta tiilestä, joka on myös kosteissa tiloissa loistava materiaali, Kiinteistökartion toimitusjohtaja Niko Lappalainen toteaa.

Lähes 130-vuotias Turun Kurjenlinna on hyvä esimerkki siitä, miten vanha kivitalo voi kestää satojakin vuosia ja käyttötarkoitus voi muuttua eri aikakausien tarpeiden ja vaatimusten mukaan.

Veistoksellinen Tikkurilan kirkko ihmisten keskellä

”Kirkko keskellä kylää” sopii täysin Tikkurilan uuteen kirkkoon. Se sijaitsee vanhan, puretun kirkon paikalla vastapäätä Vantaan kaupungintaloa ja lähellä rautatieasemaa. Arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Arhitecturen suunnittelema uusi kirkko vihittiin käyttöön tammikuussa 2021.

– Kirkko keskellä kylää oli tilaajan tavoite hankkeelle. Rakennus sijoittuu osaksi tiivistä korttelia, mutta haasteeksi muodostui tasapaino näkyvyyden ja mittakaavan kanssa. Lopputulokseksi muotoutui veistoksellinen ratkaisu viistottuine kattoineen, joka antaa kirkolle vahvan läsnäolon Tikkurilan aukion laidalla, toteaa kirkon pääsuunnittelija arkkitehti SAFA Anssi Lassila.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Aikaisemmin on palkittu mm. seuraavien kohteiden toteuttajat: As Oy Toppilan Punainen Mylly, Turun Telakkaranta, Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14, As Oy Helsingin Arabiankatu 4, As Oy Helsingin Kuunari, As Oy Helsingin Tervapääskynen, As Oy Ratinanranta Tampere, Kuopion Keilankannan paikallarakennetut asuintalot, As Oy Oulun Etumasto, Katajanokan Mastokadun kortteli, As Oy Tampereen Charlotta, Siilinjärven Vuorelan kivirakenteinen asuinalue, Tampereen Onkiniemi ja Vantaan Kartanonkoski.

Lue pitempi juttu Turun Kurjenlinnasta!

Veistoksellinen Tikkurilan kirkko on osa tiilirakenteista korttelia. Kirkkosali nousee 15 metrin korkeuteen ja sijoittuu korttelin kulmaan, joten kirkko erottuu korttelista selkeästi omana hahmonaan – kiinnostavana ja kutsuvana.

Kurjenlinnan sairaala-alueen kehittäminen ja peruskorjaus

Alkuperäinen suunnitteluvuosi              1894
Peruskorjausvuosi                                   2018–2020
Alkuperäinen arkkitehtisuunnittelu       J.E. Stenberg ja Arthur Kajanus
Aluekehittäjä ja rakennuttaja                 Kiinteistökartio Oy (osa Vuokrakartio Oy:n konsernia)
Projektinjohtourakoitsija                        Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy
Korjauksen arkkitehtisuunnittelu          ARK Takala Oy
Muurausurakoitsija                                 Rakennus Juhta Oy
Rappausurakoitsija                                 Kiinteistömaalaus P. Järvinen ja Vakka-Suomen Rappaus
Bruttoala                                                 Noin 9 100 m2
Kerrosala                                                 Noin 6 500 m2

Tikkurilan kirkko, Asematie 12, Vantaa
Rakennuttaja (tilaaja ja käyttäjä)             Vantaan seurakuntayhtymä
Valmistumisvuosi                                     2021
Bruttopinta-ala                                         3 550 m2
Arkkitehti ja pääsuunnittelu                   OOPEAA, pääsuunn. Anssi Lassila, projektiarkk. Iida Hedberg
Rakennesuunnittelu                                Afry Finland Oy, Matti Saarikoski ja Jarno Kolehmainen
Rakennuttajakonsultti                             Boost Brothers Oy, Matti Sivunen
Urakoitsija                                                Lujatalo Oy