Energian säästäminen
Kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo 541 toimijaa, jotka ovat sitoutuneet tekemään konkreettisia energiatekoja. Osallistu sinäkin Astetta alemmas -kampanjan sivuilla tai somessa.
Uutiset

Kansallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja käynnistyy tänään

Tänään käynnistyneessä Astetta alemmas -kampanjassa ihmisiä, yrityksiä ja muita organisaatioita kannustetaan säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan päivitettynä tavoitteena on saada vähintään 95 prosenttia suomalaisista kotitalouksista säästämään energiaa ja tasata sähkönkulutuksen huippuja. Pitkän aikavälin tavoitteena on pysyvä energiankulutuksen lasku.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut koko Euroopassa haastavan energiatilanteen. Energiansäästö on erityisen nopea ja vaikuttava keino energiakriisin hillitsemiseen ja rahan säästöön. 

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoo säästävänsä energiaa, selvisi syyskuussa julkaistusta Kansalaispulssi-kyselystä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin tuoreet tiedot puolestaan kertovat, että syyskuussa sähkönkulutus laski seitsemän prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. 

– Suomalaiset ovat lähteneet laajalla rintamalla säästämään energiaa ja tulokset puhuvat puolestaan. Talvi on kuitenkin vasta tulossa, joten näissä talkoissa riittää tekemistä, toteaa Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso

Kotitaloudet, yritykset ja julkinen hallinto haastetaan mukaan

Erityisen tehokkaita toimia ovat sisälämpötilan alentaminen, lämpimän veden säästeliäs käyttö sekä kevyempi kaasujalka autolla ajaessa. Sähkön kulutusta kannattaa vähentää erityisesti huippukulutustunteina, eli arkisin kello 8–10 ja 16–20.  Omaan elämäntilanteeseen sopivat keinot löytyvät helposti Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta.

Kotitalouksien rooli on tärkeä energiansäästötalkoissa, mutta ne eivät vastaa siitä yksin. Mukana ovat myös valtio, yrityksiä ja erilaisia organisaatioita. Kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo 541 toimijaa, jotka ovat sitoutuneet tekemään konkreettisia energiatekoja. Tiedot kampanjakumppaneista ja kumppanien energiansäästöteoista löytyvät kampanjasivuilta.

Energiaa säästämällä turvataan Suomessa energian riittävyyttä ja sähköjärjestelmän kestävyyttä sekä hillitään energian hintojen nousua

Myös Euroopan komissio on esittänyt jäsenvaltioille toiveen siitä, että ihmisiä ja organisaatioita tulee kannustaa ja tukea energiansäästössä muun muassa kansalaiskampanjoilla.

Astetta alemmas -kampanjan järjestävät yhteistyössä valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Sitra.

Myös kampanjan järjestäjät ovat mukana energiansäästötalkoissa. Esimerkiksi valtion kiinteistöistä vastaava Senaatti-kiinteistöt aloittaa valtion tiloissa mittavan energiansäästöohjelman. Säästettävä energiamäärä vastaa noin 3 750 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Lisää kampanjan järjestäjien energiansäästöteoista voit lukea Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta.

Osallistu sinäkin

  • Omat energiansäästövinkkinsä ja -tekonsa voi jakaa sosiaalisessa mediassa käyttämällä #AstettaAlemmas -tunnistetta. 
  • Yritykset ja organisaatiot voivat ilmoittautua kampanjakumppaneiksi Astetta alemmas -verkkosivujen kautta.