Nurminen Works Oy:n Vesa Stamin ja Taavi Mattilan mukaan halvaksi hinnoiteltu toiminta voi helposti heilahtaa tappion puolelle.
Uutiset

Kannattaako edullinen vai kustannustehokas tarjous?

Aliurakoitsijan kokemus, sitoutuneisuus, vakavaraisuus ja tinkimätön laatukäsitys hillitsevät riskejä markkinoiden myllerryksessä.

Vaativien rakennuskohteiden maalaus- ja tasoitetöistä sekä korjausrakentamisen hankkeista tunnettu Nurminen Works Oy on kasvanut kestävän toteutuksen ja laadukkaan palvelun voimin yhdeksi Suomen suurimmaksi pintaurakoitsijaksi. Vuosikymmenten kokemus ja tinkimätön laatukäsitys tuottavat rakennushankkeen pääurakoitsijalle lisäarvoa, joka voi jäädä tarjouskilpailun hintalappuihin keskittyvältä huomaamatta.

– Tarjouskilpailuissa on helppo pärjätä hinnalla, joka on monen rakennusliikkeen päätöksenteossa ratkaisevin tekijä. Edullinen hinta voi kuitenkin kostautua käytännössä sekä ali- että pääurakoitsijalle. Esimerkiksi liian vähäiset resurssit maalaus- ja tasoitetöiden toteuttamiseen aiheuttavat haasteita aikataulussa koko projektille ja puutteellinen ymmärrys kokonaisuuksien hallinnasta lisää virheiden riskiä. Matkan varrella tulee yleensä aina yllätyksiä ja jos niitä ei osata ennakoida, halvaksi hinnoiteltu toiminta voi helposti heilahtaa tappion puolelle, toteaa tuotantopäällikkö Vesa Stam.

Kokeneen aliurakoitsijan tarjous saattaa nousta kilpailussa vaihtoehtoisia ratkaisuja korkeammaksi, mutta investoinnin vastineeksi asiansa osaavan ammattilaisen konsultoiva ote tuo usein mukanaan merkittäviä kustannussäästöjä hankkeen toteutuksessa. Tarjousten vertailussa kannattaakin kiinnittää pelkän hinnan sijaan huomiota siihen, mitä rahalla saa.

– Tarjouksien selonottovaiheessa tarjouksemme ei ehkä ole edullisin, mutta suhtautuminen hinnoitteluumme muuttuu, kun hinnoittelun perusteet tehdään näkyväksi. Teemme tarjouksen huolellisen arvioinnin perusteella ja puramme konsultoivalla otteella näkemyksemme projektista potentiaalisille asiakkaille jo etukäteen. Vuosikymmenten kokemuksen tuoma ammattitaito auttaa havaitsemaan mahdolliset ristiriidat ja vaihtoehtoiset ratkaisut, joista asiakkaamme ovat saaneet merkittäviä kustannushyötyjä, Stam kertoo.

Vakavaraisuus on varmuutta

Taloudellisesti epävakaina aikoina yhteistyökumppaneiden vakavaraisuus ja ammattiosaaminen ovat entistäkin kriittisemmässä roolissa rakennushankkeiden onnistuneen ja kannattavan toteutuksen kannalta.

– Maailmantilanteen aiheuttama epävarmuus rakennusalalla koettelee monen yhtiön kannattavuutta, jolloin rakennusaikaisten virheiden ja aikataulujen pettämisen aiheuttama rasite voi olla liikaa. Vakavarainen yhtiö tuo turvaa ja keventää taakkaa pääurakoitsijan harteilta. Olemmekin rakennustyömailla monesti kuin tilaajan työnjohdon toiset silmät, pidämme kokonaisuuden hallussa ja raportoimme aktiivisesti projektin etenemisestä toimeksiantajalle, Stam kuvailee.

Nurminen Worksin ammattiosaamisen taustalla on tinkimätön moraalikäsitys ja siihen sataprosenttisesti sitoutunut henkilökunta.

– Tyypillinen työntekijämme on aloittanut uransa meillä nuorena ja lähtee pois eläkkeelle jäädessään. Ilmeisesti meitä pidetään maalareiden ja tasoitetyöntekijöiden keskuudessa siis kohtalaisen hyvänä firmana, Stam päättää hymyillen.