Lajitteluintoa juhannukseen-luonto kiittää! Kuva Kaisu Panu lsjh
Uutiset

Juhannuksen jätteiden ABC ja jätehuollon poikkeusaikataulut juhannuksena 2023

Minne lajitella rikki menneet uimakellukkeet tai parhaat päivänsä nähnyt teltta? Miksi juhannuskokossa ei saa polttaa roskia? Vinkit juhannuksen jätehuoltoon ja tarkistuslistan ajankohtaisten jätteiden lajitteluun tarjoaa sinulle Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH). Kurkkaa ohjeen lopusta juhannuksen poikkeukselliset aukiolot ja muutokset LSJH:n alueen jätehuoltopalveluihin. Esimerkiksi juhannuksen aatonaattona torstaina 22. kesäkuuta avoinna olevat lajitteluasemat sulkevat porttinsa viimeistään kello 18. 

Aurinkorasva 

Oikea osoite vanhentunutta tököttiä sisältävälle aurinkorasvapurkille on polttokelpoisen jätteen jäteastia. Jos muoviseen putkiloon pakatun rasvan käyttää viimeiseen pisaraan, voi putelin lajitella muovipakkauksiin. 

Grilli 

Sähkögrilli on rikki mentyään sähkölaiteromua. Tiesithän, että sähkölaiteromun vieminen keräykseen on täysin maksutonta, oli kyse sitten pienestä tai isosta sähkölaitteesta. Pienimpiä sähkölaitteita otetaan vastaan niitä myyvissä liikkeissä, kaiken kokoisia voit tuoda LSJH:n lajitteluasemille. Rikkinäisen kaasugrillin voit tuoda lajitteluasemalle niin ikään maksutta, se otetaan vastaan metalliromuna. Metalliromua on myös rikki mennyt pallo- tai hiiligrilli. 

Jos joudut käyttämään kertakäyttögrilliä, toimi seuraavasti: grillin päällä oleva muovinen kääre on muovipakkaus ja mukana tuleva pahvinen kansi lajitellaan kartonginkeräykseen. Kun olet lopettanut grillaamisen, poista täysin jäähtyneet hiilet grillistä ja laita ne esimerkiksi muovipussiin pakattuna polttokelpoiseen jätteeseen. Grilliosa lajitellaan metallinkeräykseen. Muista, että kuumat hiilet jäähtyvät hitaasti! 

Herneenpalot, kirsikankivet ja mansikankannat 

Nämä voit lajitella kompostiin tai biojäteastiaan. Biojätteeseen kuuluvat myös maissintähkät, salaatinkannat ja pienet luut. 

Hyönteismyrkky 

Onko kaapin perukoille jäänyt iän kaiken vanha hyttyskarkote? Kaikenlaiset hyönteismyrkyt ovat vaarallista jätettä, joka kuuluu viedä lajitteluasemalle. Kotitalouksilta otetaan asemilla maksutta vastaan kerralla 50 kiloa tai litraa vaarallisia jätteitä. Jos metallisessa pakkauksessa oleva hyttysmyrkky on käytetty ihan loppuun, eikä painetta pullossa enää ole, sen voi lajitella metalliin. Muovinen korkki on muovipakkaus. Hyttys- ja punkkikarkotetta löytyy myös muovisissa suihkepulloissa. Lajittele ne tyhjinä muovipakkauksiin. 

Juhannuskokko 

Muistathan, että juhannuskokossa saa polttaa vain puhdasta puuta ja risuja. Älä koskaan polta roskia kokossa tai saunanpesässä, sillä se saastuttaa luontoa. Alueen polttokelpoiset jätteet hyödynnetään lähienergiaksi Lounavoiman modernissa ekovoimalaitoksessa Salon Korvenmäessä, jossa roskat pystytään käsittelemään puhtaasti. Kokkoon voit toki viskata myös vihdan, jahka olet saanut saunomisesta tarpeeksesi. Muista kuitenkin seurata varoituksia. Metsäpalovaroituksen aikana kokko on jätettävä odottamaan ensi jussia. Juhannuskokon, grillin tai saunanpesän puhtaan puuntuhkan voit käyttää lannoitteena puutarhassa. Jos laitat jäteastiaan tuhkaa, jäähdytä ja pakkaa se tiiviisti pahvilaatikkoon tai muovipussiin.  

Juomatölkki tai -pullo 

Oikea osoite metallisille juomatölkeille ei ole ojanpenkka, vesistö tai juhannuskokko vaan kaupan pullonpalautusautomaatti. Sama koskee juotavapulloja, jotka ovat lasisia tai muovisia. Pantittoman tölkin voi lajitella metallinkeräykseen, pantittoman muovipullon muovipakkausten keräykseen ja pantittoman lasisen limupullon lasipakkauksiin. 

Kalastusvälineet 

Kalaverkkojen sekä muiden kalastusvälineiden lyijypainot on leikattava irti ja vietävä vaarallisten jätteiden keräykseen. Katiskat voi leikattuina ja taiteltuna laittaa metallinkeräykseen, samoin metalliset vieheet. Verkot, onkivavat, siimat, risat sumput ja muoviset kalastusvälineet ovat polttokelpoista jätettä. Rikkinäinen puinen onkivapa on puujätettä, jota otetaan LSJH:n lajitteluasemilla vastaan maksutta. Kireitä siimoja! 

Kertakäyttöastiat 

Jätä ostamatta ja suosi kestoastioita. Juhannuksena, kuten muinakin juhlapyhinä, jätettä voi syntyä normaalia enemmän, joten älä kasvata jätevuorta turhilla kertakäyttötavaroilla. Kestoastiat antavat juhannusyön juhla-aterialle arvokkuutta ja seuraavana päivänä ne tiskataan nopeasti kesäkeittiössä auringonpaisteesta nauttien.

Kiuas 

Väsyikö kiuas juhannusviikonlopun saunomisesta? Hajonnut puukiuas lajitellaan metallina, sähkökiuas sen sijaan sähkölaitteena. Kummankin tuominen lajitteluasemalle on maksutonta. 

Kondomipakkaus 

Juhannusyö on perinteisesti rakkauden aikaa <3 Kondomipaketin pahvinen kuori lajitellaan kartonkipakkauksiin ja yksittäisen kondomin päällä oleva muovinen suojakuori muovipakkauksiin. Rikkinäinen tai käytetty kondomi on polttokelpoista jätettä. Ethän huuhdo sitä alas vessanpöntöstä tai heitä kuivakäymälään tai luontoon! 

Kukkaseppele 

Juhannuksen vakiasuste. Nahistuneen seppeleen voi nakata sellaisenaan biojätteeseen tai kompostoida lehtikompostorissa. Jos seppeleessä on käytetty rautalankaa, se tulee poistaa ja lajitella metallinkeräykseen. Juhannusvinkki: tee kukkaseppele lupiinista ja osallistut samalla vieraslajitalkoisiin! Lupiinin kukinnot, joissa ei ole vielä siemeniä, voi laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Huolellisesti ja tiiviisti tuplajätesäkkiin pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla veloituksetta. Punkkialueilla kannattaa kukat seppeleen tekoon hommata kukkakaupasta! 

Makkarapaketin kääre 

Ei kuulu grilliin, takkaan tai juhannuskokkoon. Toistan: ei kuulu polttaa itse missään olosuhteissa. Muovinen makkarapaketin kääre lajitellaan muovipakkauksiin, tai jos sellaista ei ole kohtuullisen matkan päässä saatavilla, polttokelpoisen jätteen jäteastiaan. Korvenmäen ekovoimalaitoksessa makkarapaketti hyödynnetään energiana ympäristölle turvallisesti. Grillissä, takassa tai kokossa poltettuna se päästää ilmoille ympäristölle ja ihmisille haitallisia yhdisteitä. 

Matkaradio 

Rätiseekö radio? Hiljenikö hittikimara? Oikea osoite rikkinäiselle radiolle on sähkölaiteromun keräys. Radion puutteessa voit nauttia hiljaisuudesta. Juhannuksen täydellinen soittolista syntyy laineiden liplatuksesta, iloisesta naurusta ja hyttysten ininästä. 

Mölkyt, tikkataulut ja muut pihapelit  

Talveksi ulos unohtuneet pihapelit saattavat olla kesän alussa entisiä. Lajittele rikki menneet pelit materiaalin mukaan. Mölkyn puiset palikat kelpaavat puujätteeseen, samoin krokettipelin mailat ja pallot. Puujätteen tuominen lajitteluasemille on maksutonta! Tikkataulun tikat ja krokettipelin metalliset portit sen sijaan lajitellaan metallinkeräykseen. Itse tikkataulu on polttokelpoista jätettä.

Nappo 

Nappo, kuuppa, vesikauha, muovikauha. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yhtä kaikki: tämä muovinen mökkisaunojen vakiovaruste ei rikki mennessään kuulu muovipakkausten keräykseen, vaan se lajitellaan polttokelpoiseen. Sama lajitteluohje koskee rikkinäisiä pesuvateja, ämpäreitä, vesisaaveja ja muita muovitavaroita. Ne eivät ole muovipakkauksia vaan muovituotteita. Täysin puiset kauhat ovat puujätettä, jota voi tuoda lajitteluasemalle maksutta. Puuvartiset metallikauhat lajitellaan metalliin. 

Pelastusliivit 

Juhannuksen tärkein varuste! Pelastusliivien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain ja niitä on syytä huoltaa ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaan. Kun pelastusliivit tulevat tiensä päähän, oikea jäteastia niille on polttokelpoinen jäte. 

Käytettyjen, lauenneiden paukkuliivien liiviosan, laukaisimen ja sulakkeen voi sellaisenaan lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Tyhjän hiilidioksidisäiliön voi lajitella metallinkeräykseen. 

Laukeamattomia paukkuliivejä, jotka sisältävät laukaisimen, sulakkeen ja patruunan, ei saa laittaa sellaisenaan kodin jäteastiaan, eikä niitä sellaisenaan vastaanoteta LSJH:n asemilla, sillä ne voivat aiheuttaa yllättäviä ja ennakoimattomia vaaratilanteita jätettä käsiteltäessä. Laukeamattomille paukkuliiveille voi kysyä vastaanottoa tai käsittelyohjetta jälleenmyyjältä tai maahantuojalta. 

Rikkinäinen Suomen lippu 

Suomen lippu tulee hävittää kansallislipun arvon mukaisella tavalla. Voit hävittää lipun polttamalla tai leikkaamalla sen pieniksi palasiksi, minkä jälkeen voit hävittää palaset muutamassa erässä polttokelpoisen jätteen mukana. Näin estät palojen yhteen kasaamisen ja lipun tunnistamisen paloista. Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen. 

Saunavihta 

Kuivahtanut saunavihta on mainiota sytykettä saunanpesässä. Vihdan voi myös silputa kompostoriin, jossa se toimii karkeana seosaineena. Juhannuskokossakin vihta ritisee mukavasti. 

Sillipurkki 

Nauti viimeistä palaa myöten, mielellään uusien perunoiden kylkiäisenä. Valuta ylimääräiset nesteet viemäriin, lajittele metallikansi metalliin ja lasipurkki lasipakkausten keräykseen. 

Soutuvene 

Tuliko paattiin reikä? Eikö pursi enää kanna? Rikkinäisen veneen oikea osoite on lajitteluasema. Alle 4,5 metriä pitkiä lasikuitu- tai abs-muoviveneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla pienten jäte-erien hinnaston mukaan suurikokoisena polttokelpoisena jätteenä. Jätekeskuksissa, joissa on autovaaka, alle 4,5 metriset veneet vastaanotetaan karkeajätteenä suurten jäte-erien hinnaston mukaan veneen painon perusteella. Yli 4,5 metrisiä veneitä otetaan vastaan ainoastaan Topinojan jätekeskuksessa Turussa ja Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa. 

Teltta 

Eikö teltta enää pysy pystyssä? Toivottavasti sinulla on olemassa varasuunnitelma! Vanhan rikkinäisen teltan kankaan voi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Teltan metalliosat kuuluvat metallinkeräykseen  

Tyynyliina 

Tuhrivatko sen seitsemän sortin kukat tyynyliinan lopullisesti? Ei hätää: voit viedä tahraisen, mutta pestyn ja käyttökelvottomaksi todetun tyynyliinan LSJH:n poistotekstiilin keräyspisteisiin. Poistotekstiiliin voit lajitella myös muuta käyttökelvotonta kodintekstiiliä ja vaatteita. Poistotekstiiliä voit viedä maksutta LSJH:n lajitteluasemille sekä LSJH:n yhteistyökumppanien keräyksiin. Katso kaikki keräyspisteet osoitteesta www.kierrätys.info

Uimalelut 

Ui sydämesi kyllyydestä! Rikkinäiset kellukkeet, uimapatjat ja lötköpötköt lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Myy tai lahjoita vielä kunnossa olevat seuraaville käyttäjille. 

Katso kaikkien jätteiden lajitteluohjeet osoitteesta www.lsjh.fi/abc 

Muistutus juhannuksen jätehuollosta

Juhannus tuo muutoksia tyhjennyspäiviin ja asemien aukioloaikoihin LSJH:n toimialueella.

Juhannusviikolla jäteastioiden tyhjennykset voivat vaihdella muutamalla päivällä Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Raisiossa, Ruskon Vahdolla ja Paraisten saaristossa.

Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, Paraisilla, Pöytyällä, Ruskolla, Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa tyhjennyspäiviä kannattaa tiedustella omalta jätteenkuljettajalta.

Lietetyhjennyksiä ei tehdä juhannusaattona. Kesäaikaan lietetyhjennys kannattaa muutenkin tilata hyvissä ajoin, sillä kesäasukkaiden saapuminen tuo vilskettä lietteenkuljettajien työpäiviin.

Saaristoon juhannusta viettämään suunnistavien kannattaa muistaa, että jätepisteet ovat juhlaviikonlopun jäljiltä kovalla käytöllä. Roskaantumista ehkäistään jätepisteiden ylimääräisillä tyhjennyksillä ennen ja jälkeen juhannuksen. Huolehdithan omalta osaltasi pisteiden siistinä pysymisestä, etkä jätä jätteitä astioiden ulkopuolelle, kiitos!

Juhannuksen aatonaattona 22.6. avoinna olevat LSJH:n lajitteluasemat sulkevat porttinsa viimeistään klo 18. Lyhennetty aukioloaika vaikuttaa Topinojan, Korvenmäen, Isosuon ja Rauhalan lajitteluasemilla. Torstaina 22.6. Topinojan lajitteluasema on avoinna klo 6.30–18, Korvenmäen lajitteluasema klo 7–18, Isosuon lajitteluasema klo 7–18 ja Rauhalan lajitteluasema klo 7–18. Muiden asemien aukioloajat löytyvät osoitteesta www.lsjh.fi/lajitteluasemat.

Molemmat LSJH:n toimistot sekä kaikki lajitteluasemat ja jätekeskukset ovat suljettuina juhannusaattona ja juhannuspäivänä.

LSJH toivottaa kaikille hauskaa juhannusta!