Turun Tuomiokirkko
Turun tuomiokirkon joulukuusi kuuluu turkulaisten jouluun. Kuva: Turun kaupunki/Timo Jakonen
Uutiset

Joulukaupunki Turku on täynnä nähtävää ja koettavaa – katso lista tapahtumista!

Turku alkaa virittäytyä joulukauteen marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun suuri joulunavauspäivä sytyttää valot joka puolelle kaupunkia ja käynnistää joulun monet tapahtumat. Suurimpana ja kauneimpana loistaa jälleen Turun tuomiokirkon joulukuusi.

Eri puolille kaupunkia syttyvien kausivalojen lisäksi loppuvuotta valaisee uusi valotapahtuma Valon polku 3.–6.12. Tapahtumaviikonloppu tarjoaa 14 uutta valotaideteosta sekä runsaasti oheisohjelmaa: sirkusta, nukketeatteria ja tulitaidetta. Osa valoteoksista jää ilahduttamaan kaupunkilaisia pidemmäksi aikaa. Valon polun kohteet voi katsella kävelykierroksen aikana vapaassa järjestyksessä. Reitin pituus on 10 000 askelta. Tapahtuma ja reitit ovat maksuttomia ja esteettömiä.

Omatoimisesti kannattaa lähteä myös Valosuunnistukselle 3.12.–9.1. Vanhankaupungin alueella kiertävällä tarinallisella kaupunkiseikkailulla kuljetaan läpi Turun vuosisatojen ja sytytetään kaupungin valoja pelin avulla. Reitin pituus on noin 2,5 km.

Opastettu Christmas Walk -kävelykierros johdattaa joulunvieton perinteisiin Suomessa ja esittelee turkulaisen joulun pääkohdat Turun tuomiokirkon kuusesta Brinkkalan parvekkeeseen. Kierroksia järjestetään ennakkovarauksella joulunalusaikaan lauantaisin, myös tapaninpäivänä 26.12.

Vanha Suurtori elävöityy joulumarkkinoiden aikaan. Kuva: Turun kaupunki/Arto Takala

Joulunäyttelyitä, markkinamenoa ja joulupuuhia

Turun kaupungin museoissa tarjolla on Joulupöytänäyttely Apteekkimuseolla ja Qwenselin talossa, Tonttu-ukon kierrokset Turun linnassa ja Isoäidinaikainen joulu Kuralan Kylämäessä. Joulun työpajoissa Seikkailupuistossa, Vimmassa ja Kuralan Kylämäessä syntyy lahjoja, kortteja, kynttilöitä ja joulukoristeita joka lähtöön. Turun pääkirjaston Stoorissa joulua tehdään sarjakuviin.

Jouluun kuuluvat myös markkinat ja myyjäiset. Vanhalle Suurtorille pystytetyistä tutuista joulukojuista löytää myyjiä käsitöineen ja jouluherkkuineen neljänä joulunalusviikonloppuna 27.11.–19.12 välisenä aikana lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–17. Myös Uuden muotoilun joulumarket siirtyy Vanhankaupungin alueelle, Rettigin vanhaan tehtaaseen 27.–28.11. Suomen suurimmat Joulumyyjäiset houkuttelevat väkeä Messukeskukseen 4.12. ja Turun VPK:n talo täyttyy käsitöistä ja herkuista 12.12. Lisää lähialueen joulumyyjäisiä löytyy Turun seudun tapahtumakalenterista.

Turun ydinkeskustassa joulua fiilistellään Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden teemapäivissä. Tekemistä riittää Tonttujen yössä 4.12. sekä Tonttulasten puuhapäivässä 18.12. Lisäksi keskustan näyteikkunoissa voi seurata tonttuovien näyttelyä. Somessa avautuvasta joulukalenterista paljastuu yllätyksiä ja tarjouksia joka päivä. Yliopistonkadun kävelykadulla käsityöläisten joulukojut ovat avoinna jouluaattoon asti. Hansaan avautuu joulun ajaksi Turun Museokeskuksen Museokauppa, joka palvelee 23.12. saakka.

Musiikin siivin jouluun

Turku kutsuu kaupunkilaiset Itsenäisyyspäivän juhlakonsertteihin 6.12. klo 12 ja 15. Konserttia johtaa kunniakapellimestari Leif Segerstam, solistina laulaa sopraano Hanna-Leena Haapamäki. Jälkimmäinen konserteista on seurattavissa suorana verkkolähetyksenä osoitteessa tfo.fi/live.

Turun alueen lapsista ja nuorista koostuva joukko laulajia ja soittajia esittää uuden Hei joulu! -lastenmusikaalin tuomiokirkossa joulukuun alussa. Kertomus on matka joulun tarinaan ja esitys sopii koko perheelle.

Monille jouluaaton perinteeksi muodostunut Lumiukko-animaatio on koettavissa uudella tavalla Turun filharmonisen orkesterin konserteissa 15. ja 17.12. Konserttisaliin heijastettavaa animaatiota rikastaa orkesterin livesäestys.

Huippusopraano Karita Mattila esittää omia joulusuosikkejaan pianisti Iiro Rantalan säestyksellä Karitan joulu -konsertissa Konserttitalolla 18.12.

Joulurauhan julistaa Mika Akkanen. Kuva: Turun kaupunki/Kari Vainio

Joulurauhaa lähelle ja kauas

Turun ja Kaarinan seurakunnissa lauletaan tänä jouluna Kauneimpia joululauluja jo 49:ttä kertaa. Suosittuja yhteislaulutilaisuuksia riittää aina loppiaiseen saakka.

Tunnelmallinen Lucia-päivän hartaus järjestetään Turun tuomiokirkossa 13.12. klo 17.30. Lucia-kulkueen voi nähdä myös mm. Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla 19.12.

Kirkkokuntien yhteinen rauhanviesti lähtee maailmaan Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuudessa 16.12. klo 18 Turun tuomiokirkossa. Tilaisuuden teema Yhteinen maapallo, yhteinen vastuu, yhteinen toivo kiinnittää huomion ilmastonmuutoksen torjumiseen. Humanitaarisen viestin tuojana Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas. Esiintyjinä sopraano Helena Juntunen ja kamarikuoro Nova. Turun Filharmonista orkesteria johtaa Olli Mustonen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vuosisatainen perinne jatkuu edelleen, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan jouluaattona 24.12. klo 12, tänä vuonna jälleen Vanhan Suurtorin yleisömeren edessä. Jouluaaton rauhaan on mahdollista laskeutua myös pääkirjastossa, joka on avoinna aattona klo 17 asti.

Uudenvuoden juhlat alkavat Kupittaalla lumileikeillä, Liikunnan ihmemaassa ja klo 18 maauimalasta ammuttavalla lasten ilotulituksella. Puolenyön aikaan nähdään perinteinen ilotulitus Samppalinnanmäeltä.

Myös joulupukki vierailee Turussa tiuhaan joulun alla. Kuva: Turun kaupunki/Timo Jakonen

Joulukauden 2021 tapahtumia Turussa

Huom! Muutokset mahdollisia. Seuraathan ajankohtaisia rajoituksia ja järjestäjien ohjeita mm. koronapassista. Saavuthan tapahtumiin vain terveenä.

Joulukauden avaus 27.11.
Perheiden lyhtykulkue, Tuomiokirkkotorin Kuusijuhla, ydinkeskustan Satumainen joulunavaus ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden avausviikonloppu. Joulun valot syttyvät joka puolelle kaupunkia.

Päivän tarkempi ohjelma julkaistaan 23.11. osoitteessa turku.fi/joulu.

Joulun polku:
27.11. Jouluparaati ja Satumainen joulunavaus Yliopistonkadulla
4.12. Tonttujen yö
18.12. Tonttulasten puuhapäivä

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat 27.11.–19.12. neljänä joulunalusviikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–17.

Christmas Walk
Jouluinen kävelykierros lauantaisin 27.11.–26.12. klo 13. Varaukset etukäteen matkailuneuvonnasta tai verkkokaupasta kissmyturku.fi

Hei joulu -lastenmusikaali
1.12. Tuomiokirkossa. Matka ensimmäisen joulun tarinaan. Myös 2.12. klo 16 ja 4.12. klo 10.

Kontiaisten joulukuu
1.–24.12. Päivittäin muuttuva tarinaikkuna Kauppahallin kujalla.
turku.fi/valonpolku

Valon polku -valotapahtuma3.–6.12. Uusi tapahtumaviikonloppu täynnä valotaideteoksia ja runsaasti oheisohjelmaa.
turku.fi/valonpolku

Valosuunnistus
3.12.–9.1. Tarinallinen kaupunkiseikkailu, jossa kuljetaan läpi Turun vuosisatojen Vanhankaupungin alueella. Reitin pituus noin 2,5 km.
turku.fi/valonpolku

Kauneimmat joululaulut
3.12.–6.1. Rakkaat joululaulut kaikuvat jälleen yhteislauluina Turun alueen seurakunnissa.

Turun kaupungin Itsenäisyyspäivän konsertti
6.12. klo 12 ja 15. Jälkimmäinen konsertti katsottavissa verkossa tfo.fi/live.

Poistokirjamarkkinat pääkirjastossa
8.12. klo 12–18. Kirjalöytöjä kierrätyslahjoiksi tai omaksi iloksi.

Liikuttava lahja -joulukonsertti
9.12. klo 18 Tuomiokirkossa. Urheilijoiden keräämän kolehdin tuotto vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastuksen tukemiseen.

Lucian päivän hartaus
13.12. klo 17.30 Turun tuomiokirkossa. Lucia neitoineen sekä ruotsinkielisen seurakunnan lapsikuoro laulavat.

Lumiukko-konsertit
Lumiukko-animaatio TFO:n säestyksellä 15.12. ja 17.12. klo 17.30 ja 19 Turun konserttitalossa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa
16.12. klo 18. Taltiointi on katsottavissa Yle TV1-kanavalla ennen joulurauhan julistusta. Vapaa pääsy.

Karita Mattila: Karitan joulu
18.12. klo 19. Odotetussa joulukonsertissa Karita Mattilaa säestää pianisti Iiro Rantala.

Pääkirjaston joulu
Tule nauttimaan rauhallisesta joulutunnelmasta ja vaikka lainaamaan kirjalahja. Turun pääkirjasto on avoinna jouluaattona 24.12. klo 11–17.

Suomen Turku julistaa joulurauhan
24.12. klo 12. Julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta lukee protokollapäällikkö Mika Akkanen. Joulurauhanjulistusta voi seurata Yleisradion kautta televisiosta ja radiosta sekä internetin välityksellä.

Uusivuosi Turussa
30.12. klo 13–16 Ennustuksia uudelle vuodelle, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo.
31.12. klo 15 Liikunnan ihmemaa ja lumileikkejä Kupittaalla Lasten ilotulitus klo 18.
31.12. Klo 24 Perinteinen ilotulitus Samppalinnanmäeltä.

Loppiaisluistelut
6.11. klo 11–15.30 Parkin kenttä

Lisää joulunajan tapahtumia löytyy osoitteesta www.turku.fi/joulu