Hyvä tietää, kumppanuus

”Jos ei ota riskejä, ei voi kasvaa”– kasvuyrityksen riskit mietityttävät yrittäjiä

–Jos yritys haluaa kasvaa, sen on siedettävä riskejä, ja sen panostettava ja satsattava kasvuun etukäteen – palkinto tulee myöhemmin. Jos ei ota riskejä, ei voi kasvaa. Kuitenkin monia yrittäjiä kasvuun liittyvät riskit ja kustannukset mietityttävät, sanoo asiakkuuspäällikkö Vesa Mustalahti LähiTapiolasta.

Mustalahti on auttanut viime vuodesta alkaen varsinaissuomalaisia yrityksiä riskien hallinnassa, joten hänellä on erinomainen käsitys siitä, mitä varsinaissuomalaisille kasvuyrityksille kuuluu nyt.

–Mielestäni tällä hetkellä näyttää jo hyvältä. Moni yritys ei ole tosin kasvanut koronavuoden aikana, vaan pikemminkin ottanut takapakkia, mutta nyt tilanne on tasaantunut, ja monen kohdalla tulevaisuus näyttää hyvältä.

Mustalahti listaa, että Varsinais-Suomessa kasvavat tällä hetkellä parhaiten it-yritykset, työvuokraus- ja konsulttiyritykset sekä terveys- ja hoitoalan yritykset.

Tyypillisiä kasvuun liittyviä riskejä ovat esimerkiksi se, miten turvataan henkilökunnan sitouttaminen ja hyvinvointi, ja miten löydetään osaavaa työvoimaa – mutta samalla pidetään kiinni nykyisistä, taitavista työntekijöistä.

Jos ostetaan muita yrityksiä tai tehdään yrityksen kasvaessa osakasmuutoksia, vastaan tulevat myös liikekumppanuusriskit. Kasvuyritysten toimintaan voi liittyä myös sopimusriskejä.

–Yrityksellä tulisi olla yhteistyökumppaneita, jotka kyselevät, miten menee, ja osaavat auttaa arvioimaan erilaisia riskejä sekä ohjaavat oikeanlaisten yhteistyökumppaneiden luo. Me autamme esimerkiksi löytämän rahoituskumppaneita ja järjestämme kasvuyrityksille infotilaisuuksia eri aiheista, sanoo Mustalahti.