Huittinen
Energiayhtiö tarvitsi omistajan, jolla on syvää ymmärrystä energiantuotannosta ja -teknologiasta. Huittisten Lämpö Oy:llä on ollut pitkään hyvää yhteistyötä Advenin kanssa, ja yhtiön myyntihinta oli kohdallaan.
Uutiset

Huittisten kaupunki myy enemmistöosuutensa Huittisten Lämpö -kaukolämpöyhtiöstä vantaalaiselle Advenille

Nykyisessä toimintaympäristössä lämmön saatavuuden varmistaminen asiakkaille on etusijalla. Keskipitkällä aikavälillä Adven siirtyy tuottamaan lämpöä täysin uusiutuvilla ja kierrätetyillä polttoaineilla.

Huittisten kaupungin kaukolämpötyöryhmä kävi ennen myyntipäätöstään tarkkaan läpi, mikä vaihtoehto olisi paras energialaitoksen toiminnalle ja Huittisten elinvoimaisuudelle. Päätös on kaupungin strategian mukainen, jonka yhtenä painopisteenä on resurssiviisaus.

– Tulos oli selvä: energiayhtiö tarvitsee omistajan, jolla on syvää ymmärrystä energiantuotannosta ja -teknologiasta. Meillä on ollut pitkään hyvää yhteistyötä Advenin kanssa, ja yhtiön myyntihinta oli mielestämme kohdallaan, Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanne kertoo.

Jo ennen kauppaa Adven omisti 17 prosenttia yhtiöstä ja kaupunki 83 prosenttia. Käytännössä omistus on jakautunut siten, että Adven on omistanut lämpölaitoksen ja kaupunki enemmistön kaukolämpöverkosta. Adven myi aiemmin lämpöenergian tukkuhinnalla Huittisten Lämmölle, joka myi sen loppuasiakkaille.

– Koko yhtiön omistaminen tarkoittaa, että voimme kehittää energialaitosta ja kaukolämpöverkkoa sekä jatkaa investointeja turpeen korvaamiseksi. Nykyisessä markkinatilanteessa tärkeintä on varmistaa lämmön saatavuus asiakkaillemme, mutta keskipitkällä aikavälillä siirrymme täysin uusiutuvien ja kierrätettyjen polttoaineiden käyttöön, Advenin yrityskaupoista ja uusista kumppanuuksista vastaava johtaja Eero Pekkanen kertoo.

– Meille on tärkeää pitää Huittinen elinvoimaisena, ja haluamme pitää kaukolämmön ensisijaisena lämmitysvaihtoehtona alueella. Loppuasiakkaille omistajanvaihdos ei tuo muutosta nykytilanteeseen, Pekkanen jatkaa.

Huittisten Lämpö Oy on perustettu vuonna 1988. Sen lämmön myynti on noin 32 gigawattituntia vuodessa. Yhtiön myymä lämpö tuotetaan pääosin Advenin biolämpölaitoksella, joka sijaitsee Huhkolan teollisuusalueella. Lämmönjakeluverkostoa on yhteensä noin 15 kilometriä.

Adven on johtava energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Yhtiö tuottaa teollisuudelle höyryä, lämpöä ja kylmää sekä toteuttaa erilaisia ratkaisuja energia-, vesi- ja materiaalitehokkuuden edistämiseksi. Kiinteistöille tuotetaan lämmitystä ja viilennystä kaukolämmöllä sekä kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla, joissa hyödynnetään muun muassa bio- ja geoenergiaa. Liiketoiminta perustuu kokonaispalveluun ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Liikevaihtoa on 200 meur ja taseen loppusumma 800 meur. Advenilla on lähes 40 vuoden kokemus ja palveluksessa on noin 420 ammattilaista. Yhtiö operoi yli 300 energialaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1900 MW. Adven yhdistyy energiayhtiö Värmevärdenin kanssa muodostaakseen uuden alansa johtavan konsernin Pohjoismaissa ja Baltiassa.