Uutiset

Föli-fillarit katoavat Turusta syyskuun lopussa

Turun kaupunkipyörät eli Föli-fillarit katoavat Turun kaupunkikuvasta syyskuun lopussa 30.9.2021.
Syynä ovat läpi sopimuskauden jatkuneet tekniset haasteet, joille ei ole löydetty ratkaisua. Järjestelmä on myös osoittautunut riittämättömän pieneksi, jonka lisäksi markkinoilla olevien kaupunkipyörien tekniikka on kehittynyt huomattavasti kuluneiden kolmen vuoden aikana. Uusien pyörien hankinta on valmisteilla, mutta sen aikataulusta ei ole tietoa.

Föli-fillarit -kaupunkipyöräjärjestelmä otettiin käyttöön vappuna 2018. Föli-fillarit saapuivat kaupunkiin EU-rahoitteisen CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen myötä. Hanke edisti kestävää ja älykästä kaupunkiliikennettä Turussa ja neljässä muussa Euroopan kaupungissa.

Kaupunkipyörät ovat olleet käytössä ympäri vuoden, talvikausiksi pyöriin vaihdettiin nastarenkaat.
Föli-fillarit on Suomen ensimmäinen ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä. Järjestelmä koostuu 41 kaupunkipyöräasemasta, joissa on yhteensä 300 pyörää.
Lisäksi kesällä 2019 otettiin käyttöön 10 sähköpyörää osaksi järjestelmää.
Suosituimmat kaupunkipyöräasemat ovat olleet Hämeenkatu, Ikituuri ja Vähätori. Eniten pyöriä on käytetty arkiaamuisin ja -iltapäivisin.

Kaupunkipyöräjärjestelmä on ollut integroituna joukkoliikenteeseen, eli Föli-fillareiden käyttöoikeus on sisältynyt Turun seudun joukkoliikenne Fölin kausikortteihin.