Uutiset

Finnjävel-ravintola: Michelin-tähti antaa valoa tulevaan juuri oikealla hetkellä

Pohjoismaiden Michelin-tähdet vuodelle 2021 on julkaistu. Uuden Michelin-oppaan suuriin yllätyksiin kuuluu suomalaisesta perinneruoasta ammentava Finnjävel Salonki, jonka myötä Suomen ravintolataivaalle syttyi uusi Michelin-tähti.

Michelin Guide Nordic 2021 -ravintolat on julkistettu, ja Suomessa on nyt seitsemän yhden tähden Michelin-ravintolaa. Ne kaikki sijaitsevat Helsingissä.

Uusin Michelin-tähden saanut suomalaisravintola on Finnjävel Salonki. Lisäksi ravintola sai palvelustaan myös Welcome & Service Award -tunnuksen. Muut suomalaiset Michelin-ravintolat ovat Inari, Olo, Grön, Demo, Palace ja Ora. Ravintola Grön sai lisäksi vihreän tähden tunnustuksena kestävästä ravintolatoiminnasta.

Ravintola Finnjävelin tarina alkoi vuonna 2016 Helsingin Etelärannassa, jossa Henri Alén ja Tommi Tuominen avasivat kaksivuotisen projektiravintolan kunnianosoituksena kotimaiselle ruokaperinteelle. Idea ravintolaan syntyi keittiömestareiden tutkiessa omia juuriaan sekä suomalaista ruokakulttuuria. Suuren suosion saavuttanut ravintola nousi tuhkista vuonna 2019 ja avasi ovensa Etu-Töölöön, Helsingin Taidehallille kahtena ravintolana: matalamman kynnyksen lounas- ja illallisravintola Salina sekä hienostuneempana fine dining -ravintola Salonkina. Ravintolat omistavat alan pitkän linjan konkarit Tommi Tuominen, Timo Linnamäki, Samuil Angelov ja Henri Alen.

-Tämä on aivan hillittömän hieno tunnustus Finnjävelille ja suomalaiselle ruoalle ja kulttuurille! Viimeinen 1,5 vuotta on ollut erittäin haasteellinen aika koko toimialallemme ja tämä tähti on kiitos pitkäjänteisyydestä, sinnikkyydestä ja sitkeydestä; tähti antaa valoa tulevaan juuri oikealla hetkellä! Tästä alkaa Finnjävel Salongin uusi aikakausi, sanoo ravintoloitsija Timo ”Lintsi” Linnamäki.

Tommi Tuomisen luotsaama Demo-ravintola on Suomen pitkäikäisin tähtiravintola, ja Finnjävelin nyt saama tunnustus tekee Tuomisesta kahden Michelin-tähden keittiömestarin.

–Kahden näin erilaisen keittiön luotsaaminen on tavallaan palkitsevaa. Demossa tiedämme 15 tähtivuoden kokemuksella olevamme oikeilla raiteilla, joten voimme keskittyä kyydin tasaisena pitämiseen. Sen vastapainona Finnjävel on puolestaan erittäin haastava, mikä samalla ruokkii keittiön luovuutta, sanoo Tuominen.

– Perinneruoat saavat osakseen huomattavasti enemmän ennakkoluuloja kuin tuontiruokalajit. Tillilihan tai läskisoosin myyminen modernille hyvän ruoan ystävälle voi toisinaan olla haastavaa lapsuuden traumojen potkiessa vastaan, Tuominen jatkaa.