Uutiset

Ferry Terminal Turku -hankkeen liikennöintisopimukset ja terminaalin lunastussopimus allekirjoitettu


Turun Sataman Ferry Terminal Turku -hanke etenee. Hanke muokkaa uusiksi Turun matkustajasataman ja kantasataman alueen. Tarkoitus on rakentaa uusi yhteinen matkustajaterminaali molempien laivayhtiöiden, Tallink Siljan ja Viking Linen käyttöön. Uuden terminaalin arvioidaan valmistuvan joulukuussa 2025.

Hanke rahoitetaan 172 miljoonalla eurolla, josta Turun Satama rahoittaa hanketta rakennusaikana 47 miljoonalla eurolla tulorahoituksella ja enintään 125 miljoonan euron luotolla.
Molempien varustamoiden kanssa on neuvoteltu markkinaehtoiset liikennöintisopimukset, jotka on allekirjoitettu tiistaina 31.8. Sopimusten myötä sekä Tallink Silja että Viking Line sitoutuvat käyttämään yhteisterminaalia säännölliseen linjaliikenteeseen sopimuksessa määritetyn ajan.

Osana hanketta Turun kaupunki lunastaa Viking Linen terminaalirakennuksen itselleen 17,8 miljoonalla eurolla ja vuokraa sen takaisin laivavarustamolle. Terminaalirakennus ja siihen kuuluvat rakennelmat sijaitsevat Viking Linen vuokraamalla alueella Turun satamassa. Sopimus lunastuksesta allekirjoitettiin samassa yhteydessä Viking Linen liikennöintisopimuksen kanssa.

– Turku on Viking Linelle hyvin tärkeä kaupunki. Liikennöimme päivittäin aamuin ja illoin suoraan Tukholmaan. Kaksi uusinta laivaamme, Viking Grace ja rakenteilla oleva Viking Glory on suunniteltu eritoten Turun liikenteen tarpeet huomioiden. Aiomme kehittää ja ylläpitää Turun-reitin liikennettä tulevina vuosikymmeninä ja olemme kiitollisia, että saamme jatkaa toimintaamme nykyisessä terminaalirakennuksessa vuokralaisina, sanoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

– Silja Linen laivat ovat koko yhtiön historian ajan liikennöineet Turusta Tukholmaan. Nykyinen terminaali on tulossa tiensä päähän ja odotammekin innolla uuden yhteisterminaalin rakennusprojektin aloittamista. On ollut hienoa nyt olla mukana alueen kehittämisessä Turun kaupungin, Turun sataman ja Viking Linen kanssa. Kaikkien meidän tavoitteemme on yhteinen: entistä parempi matkustajakokemus, sanoo Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults.

– Säännöllinen linjaliikenne Turun ja Tukholman välillä on merkittävä etu koko Varsinais-Suomen elinkeinoelämälle ja on erinomaista, että molemmat varustamot sitoutuvat liikenteen kehittämiseen. Nyt allekirjoitetut sopimukset mahdollistavat hankkeen käynnistämisen ja investointeihin ryhtymisen, toteaa Turun Satama Oy:n toimitusjohtaja Erik Söderholm.