Jukka Rantanen, Sp-Koti Oy:n toimitusjohtaja
Uutiset

Elokuusta on tulossa tämän vuoden paras asuntokauppakuukausi Suomessa

Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan kuluttajat ovat palanneet Suomen asuntomarkkinoille hiljaisen heinäkuun jälkeen. Kauppamäärissä elokuusta on tulossa vähintään touko–kesäkuukausien kaltainen ja kohtuullisen hyvä asuntokauppakuukausi. Hyvä tarjontatilanne tukee asuntokaupan positiivista kehitystä.

– Elokuusta näyttää tulevan tämän vuoden paras asuntokauppakuukausi. Nyt näyttäisi siltä, että asuntomarkkinoiden pahin ahdinko on pikkuhiljaa helpottamassa ja viimeistään ensi vuoden alussa kauppa alkaisi käydä taas normaalimmin, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen toiveikkaasti.

– Asuntomarkkinoidemme ahdinkoa on kestänyt jo noin vuoden. Nyt kuitenkin on pientä toivoa ilmassa ekonomistienkin mielestä. Loppuvuodesta kotitalouksien tilanteen odotetaan helpottuvan korkojen nousun päättyessä ja inflaation maltillistuessa. Kuluttajien ostovoiman rapistuminen on jo pysähtynyt ja lähtenyt palautumaan, kiitos monien alojen keväisten palkankorotusten ja inflaatiovauhdin hiljentymisen.

– Mitä tulee EKP:n mahdollisiin seuraaviin koronnostoihin, puolet ekonomisteista tuntuu uskovan EKP:n nostavan korkoja vielä kerran 0,25 prosenttia ja puolet ennustaa, ettei koronnostoja enää tule. Inflaation kehityksen suhteen ollaan yksimielisempiä, ja sen ennustetaan laskevan ensi vuonna selvästi. Säästöpankkiryhmä ennustaa inflaation olevan tänä vuonna Suomessa 6,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia, kertoo Rantanen.

– Edelleen kuitenkin asuntomarkkinoihin suoraan vaikuttavia monenlaisia uhkapilviä on ilmassa runsaasti, ja siksi ennustaminen on vaikeaa. Isossa kuvassa talouden näkymät ovat edelleen vaisut ja kuluttajien luottamus sekä asunnonostoaikeet ovat alhaisella tasolla. Talousuutisilla sekä korko- ja inflaatioennusteilla on valtavasti merkitystä asunnonostajille, jotka seuraavat tällä hetkellä huomattavasti aiempaa tarkemmin niitä.

Opiskelijaboksien ostoryntäystä ei tullut tänäkään kesänä yliopistokaupungeissa

– Korona näyttää muuttaneen asuntomarkkinoita ainakin toistaiseksi pysyvästi sen suhteen, ettei yliopistokaupungeissa ole tänäkään kesänä ollut ostoryntäystä yksiöihin opiskelijavalintojen selvittyä. Ennen koronaa yliopistokaupungeissa nousi aina heinäkuun alussa selkeä kova piikki ostokysynnässä pieniin asuntoihin, sanoo Rantanen. – Koronan jälkeen etäopiskelusta ja verkko-opinnoista on tullut pysyvä osa monien alojen opintoja. Tämä on mahdollistanut sen, että monia opintoja on mahdollista suorittaa myös kotipaikkakunnalta käsin, eikä opiskelijoilla ja heidän vanhemmillaan ole täten ollut enää samanlaista tarvetta hankkia nuorelle omaa opiskelijaboksia. Sama ilmiö on havaittavissa myös vuokra-asuntomarkkinoilla.

– Kesä- ja heinäkuu ovat perinteisesti olleet aina hyviä asuntokauppakuukausia, ja elokuussa kauppoja on tehty vähemmän. Elokuussa välittäjät ovat keskittyneet kesällä huvenneiden myyntivarastojensa kasvattamiseen. Syyskuusta eteenpäin asuntokauppa on taas yleensä vilkastunut ja kauppamäärät palautuneet hyvälle tasolle. Tänä vuonna näin ei ole käynyt. Heinäkuu oli poikkeuksellisen hiljainen kauppakuukausi, mutta uusia myyntikohteita tuli sen sijaan hyvä määrä lisää. Näin lomiltaan palanneet välittäjät ovat päässeet mukavaan kaupantekotahtiin heti elokuun alusta lähtien. Tästäkin johtuen elokuusta on tulossa hyvä asuntokauppakuukausi Suomessa, selittää Rantanen.

Kolmen kuukauden euribor on nyt turvallinen valinta asuntolainan viitekoroksi

– Asunnon vaihtamista tai ostamista ei kannata siirtää myöhempään ajankohtaan korkojen laskun toivossa. Nyt asunnonostajan kannattaisi hyödyntää poikkeuksellisen hyvä tarjontatilanne sekä asuntojen paikoin selvästikin laskeneet hinnat. Esimerkiksi vanhojen kerrostalojen hinnat olivat pk-seudulla viime kuussa keskimäärin 14 prosenttia alhaisemmat kuin viime vuoden heinäkuussa.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että asuntokauppa alkaa taas vilkastua viimeistään heti korkojen kääntyessä laskuun. Tällöin myyjät eivät ole enää valmiita neuvottelemaan asuntojen hinnoista ja muista kaupan ehdoista samaan tapaan kuin nyt. Siksi nyt on erinomainen hetki neuvotella itseä kiinnostavasta kohteesta. Jos nyt löytää hyvän asunnon ja saa neuvoteltua järkevät kauppaehdot omiin odotuksiin nähden vielä hyvään hintaan, niin asuntolaina kannattaa sitoa kolmen kuukauden euribor-korkoon. Asuntovelallisena et tällöin häviä, jos vaikka korot nyt laskisivatkin, sanoo Rantanen.

– Tämän hetken näkymähän on, että korot saattavat tulla jonkin verran alaspäin. Merkittävää laskua tämänhetkiseen korkotasoon ei kuitenkaan ole odotettavissa, ellei sitten taloudessa tapahdu jotain todella merkittävää, esimerkiksi talouden täydellinen romahtaminen. Siinä tilanteessa EKP joutuisi korkopolitiikalla vetämään korot uudelleen todella alhaiselle tasolle.

– Terveen talouden yksi perusmittari on, että myös lainarahalla on hintansa. Lähes kymmenen vuotta kestänyt nollakorkoaika johtui talouden pitkäkestoisesta elvytyksen tarpeesta, eikä se ollut normaalia.

Lähde: KVKL hintaseurantapalvelu