Kuva: pixabay
Uutiset

Seuraamusmaksu kolmelle yhtiölle johtohenkilöiden liiketoimi-ilmoitusten viivästymisistä

Finanssivalvonta on määrännyt seuraamusmaksun Meriaura Invest Oy:lle ja Pokela Oy Isolle Omenalle sekä useasta laiminlyönnistä yhteisen seuraamusmaksun Myvision Oy:lle. Yhtiöt eivät ole ilmoittaneet määräajassa liikkeeseenlaskijalle ja Finanssivalvonnalle omaan lukuunsa tehdyistä liiketoimista. Liiketoimi-ilmoitus on tehtävä viipymättä ja viimeistään kolme työpäivää liiketoimen toteuttamisen jälkeen. Kyseiset yhtiöt ovat liikkeeseenlaskijoiden johtohenkilöiden lähipiiriyhtiöitä.

Ilmoitusvelvollisuus perustuu EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetukseen. Sääntelyn tarkoituksena on lisätä avoimuutta liikkeeseenlaskijan johtotehtävissä toimivien henkilöiden ja näiden lähipiiriin kuuluvien henkilöiden liiketoimista, ennaltaehkäistä markkinoiden väärinkäyttöä, antaa tietoa sijoittajille sekä edistää viranomaisten valvontatyötä.

Viivästysten kestot näissä tapauksissa vaihtelivat noin kahdesta kuukaudesta lähes vuoteen. Laiminlyönneistä on määrätty seuraamusmaksut, jotka maksetaan valtiolle. Seuraamusmaksujen määrät ovat perustuneet kokonaisarviointiin, jossa on otettu huomioon erityisesti laiminlyöntien laatu, laajuus ja kestoaika sekä yhteistyö Finanssivalvonnan kanssa asian selvittämiseksi.

Seuraamusmaksujen suuruudet ovat:
Meriaura Invest Oy30 000 €
Myvision Oy7 000 €
Pokela Oy Iso Omena15 000 €
Seuraamusmaksujen suuruudet

Finanssivalvonnan päätökset eivät ole lainvoimaisia. Yhtiöillä on oikeus valittaa päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa päätösten tiedoksisaannista. Tieto päätösten lainvoimaisuudesta on saatavilla Finanssivalvonnan verkkopalvelussa.