Vapaa-ajan asuntojen kauppa on kasvanut selvästi viime vuodesta.
Uutiset

Nordea: Mökkikauppa on vilkastunut kesäkelien myötä

Vapaa-ajan asuntojen kauppa on kasvanut selvästi viime vuodesta. Nordea uskoo, että EKP:n kesäkuussa odotettu koronlasku kiihdyttää mökkikauppaa entisestään.

Vuoden 2023 historiallisen tahmea mökkikauppa on taakse jäänyttä elämää. Nordean myöntämien vapaa-ajan asuntojen lainat ovat kasvaneet jokaisella mittarilla.

Jo tässä vaiheessa vuotta mökkilainoja on myönnetty kappalemääräisesti 6 prosenttia vuoden takaista enemmän. Euroissa mitattuna lainamäärät ovat kasvaneet lähes 10 prosentilla vajaaseen 100 000 euroon.

”Tammikuu oli vielä hieman tahmea, mutta sen jälkeen olemme myöntäneet joka kuukausi yli 20 prosenttia enemmän lainoja vapaa-ajan asuntoihin vuoteen 2023 verrattuna”, kertoo Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jani Eloranta.

Koronlasku mannaa myös mökkikaupalle

Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan laskevan ohjauskorkoaan 6. kesäkuuta, ja tämän odotetaan vilkastuttavan asuntokaupan lisäksi myös mökkikauppaa.

”Mökkien ostajat ovat keskimäärin asunnonostajia vanhempia ja heidän taloudellinen tilanteensa on usein nuoria vakaampi, kun esimerkiksi asuntolainaa on maksettu jo reilusti pois ja säästöjä on ehtinyt kertyä. Mökkikauppoja tekevän kannattaa muistaa, että mökkilaina toimii Nordeassa kuten asuntolaina ja myös sen lyhennyksiin saa tarvittaessa joustoa oman elämäntilanteen mukaan”, Eloranta huomauttaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2023 lopussa lähes 503 750 kesämökkiä. Eniten mökkejä on Kuopiossa ja Mikkelissä ja eniten uusia mökkejä valmistui vuosina 2020–2023 Kittilään, Kolariin ja Kuusamoon.