Turun ammatti-instituutista kilpailuun osallistuu ennätyksellisen suuri joukkue
Uutiset

Ennätyssuuri joukkue osallistuu Turun ammatti-instituutista Taitaja 2024 -tapahtumaan – vuonna 2025 kilpailut järjestetään Turussa

Turun ammatti-instituutista kilpailuun osallistuu ennätyksellisen suuri joukkue, sillä semifinaaleista jatkoon selviytyi 29 kilpailijaa 18 eri lajista. Kaikkiaan semifinaaleihin osallistui ympäri Suomea yli 1 900 kilpailijaa, mikä on yli 200 enemmän kuin viime vuonna.

Onni Lehtonen kilpailee tarjoilijalajissa. Viime vuonna hän osallistui kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailuihin, mutta Taitaja-kisoissa hän on ensikertalainen.

– Viimevuotinen parikilpailu oli niin mukava kokemus, että halusin osallistua Taitaja-kisoihinkin. Perhosia on vatsassa, mutta vain hyvällä tavalla.

Vahvuuksikseen Onni nostaa ihmisläheisyyden ja sen, että hänellä on valtava halu oppia ja kokeilla uutta.

– Paljon on ollut treenejä finaaleja varten. Kaikki on ollut hirveän jännää, uutta ja kivaa, Onni kehuu.

Sirpa Kiiski kilpailee leipuri-kondiittorin lajissa. Taitaja-kisoissa hän on ensikertalainen.

– Lähdin mukaan opettajan suosituksesta. Pääsinkin sitten yllättäen finaaleihin asti, eli olen päässyt jo nyt pidemmälle kuin ajattelin, Sirpa sanoo.

Turun ammatti-instituutin Taitaja-kilpailijat ovat kokoontuneet keväällä muun muassa Taitaja-leirille. Sirpa kehuukin Taitaja-porukan yhteishenkeä.

– On ollut tosi kivaa päästä tutustumaan muihin lajeihin ja osallistujiin. Myös Kuopiossa on kiva tutustua muihin kisaajiin ja nähdä, miten alaa opetetaan heidän kouluissaan.

Kilpailutoiminnan avulla tuetaan huippuosaamista

Opiskelijoille kilpailut tarjoavat mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan. Samalla kilpailu on hyvä tilaisuus tuoda ammatillista koulutusta ja eri aloja esille.

– Taitaja-kilpailujen avulla voi tukea ja oppia tunnistamaan huippuosaamista. On hienoa huomata, että ammattitaitokilpailut ja siihen liittyvä valmennustoiminta ymmärretään tänä päivänä yhdeksi pedagogiseksi menetelmäksi opetuksessa, ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen toteaa.

Immonen on seurannut ammattitaitokilpailuja jo yli 20 vuoden ajan.

– Joka vuosi kilpailujen lähestyessä myös itsellä alkaa tuntua värinää ja pientä jännitystä, niin nytkin. Toivonkin Team TAIlle menestystä ja jännittäviä kilpailupäiviä Kuopiossa, hän lisää.

Vuonna 2025 Taitaja-tapahtuma järjestetään Turussa. Turun ammatti-instituutti toimii Taitaja 2025 -tapahtuman alueellisena veturina. Kumppanuusoppilaitoksina ovat Turun AKK, Livia, Raseko, Turun konservatorio, Turun ammattiopistosäätiö, Ammattiopisto Spesia, Salon seudun ammattiopisto, Novida ja Axxell.