Vilénin huoltoasemalla ei jonoksi asti ole asiakkaita, mutta kahvia on aina tarjolla. Kuvassa perheen aikamiespoika Juhana (Henrik Heinonen), isä Sulo (Marko Pollari) ja äiti Emmi (Liisa Saviluoto). Kuvaaja Kauno Takarautio
Hyvä tietää, kumppanuus

80-luvun TV:n suosikkisarja Tankki täyteen saa ensi-iltansa Teatteri Akselissa

Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittama kotimainen komedia Tankki täyteen oli yksi 80-luvun katsotuimmista ja menestyksekkäimmistä televisiosarjoista. Nyt Vilénin pariskunnan huoltamo värikkäine hahmoineen herätetään eloon Teatteri Akselin päänäyttämöllä. Komedia saa ensi-iltansa perjantaina 10. marraskuuta ja sen ohjaa ja sovittaa Kauno Takarautio.

Näytelmän keskiössä on Sulo ja Emmi Vilénin pieni huoltoasema, jossa asiakkaita ei juuri käy, koska viikko huoltamon avajaisten jälkeen vedetyltä uudelta ohikulkutieltä ei huoltamon pihaan enää edes pääse. Erittäin heikosta tulovirrasta huolimatta Sulo Vilén on tulevaisuuden suhteen toiveikas ja ostaa kaiken, minkä vain halvalla saa.

Vilénin perhe on toiveikas huoltoasemansa tulevaisuudesta, vaikka pihaan ei uudelta ohikulkutieltä ole enää edes pääsyä. Kuvassa perheen aikamiespoika Juhana (Henrik Heinonen), äiti Emmi (Liisa Saviluoto) ja isä Sulo (Marko Pollari). Kuvaaja Kauno Takarautio

Persoonallisista ja valtavirrasta rohkeasti poikkeavista ohjausratkaisuistaan tunnettu Kauno Takarautio odottaa ensi-iltaa innolla.

– Tekijöiden mukaan sarja syntyi osittain aikansa sosiaalisesta tilauksesta. Näen, että vastaava tilaus on juuri nyt olemassa, vaikkakin eri syistä kuin neljä vuosikymmentä sitten. Synkän taloustilanteen ja ikävien uutisten vastapainona halutaan nähdä ja kokea hyväntuulista ja hauskaa viihdettä, joka kuitenkin sivuaa tavallisen kansan elämää ja sitä Tankki täyteen -näytelmä tarjoaa, Takarautio lupaa.

Huoltamon ankeaan arkeen tuovat eloa omaleimaisen Vilénin pariskunnan lisäksi värikkäät persoonat, kuten pariskunnan aikamiespoika Juhana, napakka baariapulainen Ulla, mopedillaan ympäri kylää huristava rovasti sekä todellinen kanta-asiakas, paikkakunnan ainoa poliisi Reinikainen. Takarautio on sarjan fanien iloksi kunnioittanut valtaosin TV-sarjasta kovin tuttua tekstiä, mutta sovituksesta sen sijaan löytyy monenlaisia yllätyksiä. Takarautio haluaa tehdä ohjauksistaan omannäköisen kritiikillekin altistumisesta huolimatta.

– Moni saattaa luulla, että komedian tekeminen on jollakin tapaa huomattavasti helpompaa kuin vaikkapa tunteikkaan draaman, mutta näinhän se ei ole. Hauskempaa se toki on ja varsinkin tällaisen suomalaiseen huumoriin hyvin istuvan tuotannon tekeminen. Johtuen myös uskomattoman upeasta työryhmästä juuri tämän näytelmän tekeminen on ollut välillä aivan hillittömän hauskaa. Uskon, että tämä välittyy myös katsojille, vaikka lavalla näyttelijöiden oma pokka pitääkin – toivottavasti, Takarautio naurahtaa.

Tankki täyteen Teatteri Akselissa 10.11.2023 – 20.1.2024

Käsikirjoitus: Neil Hardwick ja Jussi Tuominen
Dramatisointi: Sami Sivonen
Ohjaus, sovitus, lavastus ja kuvat: Kauno Takarautio
Assistentti: Vilja Aavikko
Puvustus: Kirsi Vaara
Valot ja videot: Arto Mäkelä
Musiikki- ja äänimaailman kooste: Jouni Lehtonen
Grafiikka: Tero Hakkarainen
Tekniikka-ajot: Jonita Arema, Jari Uhlgren, Tero Hakkarainen

Rooleissa: Marko Pollari (Sulo Vilén), Liisa Saviluoto (Emmi Vilén), Henrik Heinonen (Juhana Vilén), Hilda Nurmi (Ulla Korpela), Kari Danielsson (Artturi Reinikainen), Jukka Lahdenvesi (rovasti, bensamies, varas), Mona Mikkola (nuori tyttö, opettaja, Sinikka, Pirkko), Jari Vihervirta (ukko, rengasmies, Kari, Hessu),

radioääninä Jari Vihervirta, Kauno Takarautio ja Vilja Aavikko

Oikeudet: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Teatteri Akseli on vuonna 2015 perustettu turkulainen harrastajateatteri, joka tuottaa vuosittain 6–7 ensi-iltaa ja vuodesta 2016 alkaen myös kesäteatteria. Teatterilla on lähes 100 jäsentä ja sen päämääränä on tuottaa laadukasta ja yleisölähtöistä taidetta sekä tarjota hyvät mahdollisuudet näyttämötaiteen harrastamiseen. www.teatteriakseli.fi