Uutiset

20 saaristoaiheista kirjaa ehdolla Fandonian kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Naantalilainen kustannusyhtiö Fandonia Oy jakaa uuden kirjallisuuspalkinnon, joka annetaan raadin valitsemalle tänä tai viime vuonna julkaistulle parhaalle saaristoaiheiselle kirjalle. Palkinnon suuruus on tuhat euroa. Palkinnosta kilpailee 20 teosta, joista seitsemän on perinteisen romaanimuotoisia, kaksi runokirjaa, neljä tietokirjaa ja seitsemän lastenkirjaa. Palkinto luovutetaan tämän vuoden aikana.

-On ilahduttavaa huomata, että tuore kotimainen kirjallisuus tuo vahvasti esille saaristoaihetta, sanoo kirjallisuuspalkinnon valitsijaraadin puheenjohtaja, tietokirjailija ja Fandonian toimitusjohtaja Anne Pentti.

Pentti sanoo, että palkinnon tavoitteena on tuoda näkyvyyttä saaristoaiheiselle kirjallisuudelle ja kannustaa kirjailijoita, runoilijoita, sarjakuvapiirtäjiä ja kuvateosten tekijöitä kertomaan tarinoita saaristosta ja lukijoita innostumaan saariston luonnosta ja elämästä.

Osa kirjojen tapahtumapaikoista on tunnistettavia ja todellisia, kuten esimerkiksi Utö, Kökar ja Kypros. Osassa tarinoista lukija saa sijoittaa tapahtumat kirjailijan ja oman mielikuvituksensa valitsemaan paikkaan.

Palkinnon saajan ratkettua kirjat myydään huutokaupalla ja tuotto luovutetaan saaristokoulujen stipendeinä tarinankerronnasta innostuneille alakoululaisille.

-Tarkoituksena on jatkaa kirjallisuuspalkinnon jakamista vuosittain, korostaa Anne Pentti.

Kuvassa vasemmalta oikealle valitsijaraadin jäsenet, Turun Sanomien pääkirjoitustoimittaja Veijo Hyvönen, Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski, valitsijaraadin puheenjohtajana toimiva Anne Pentti ja graafinen suunnittelija Reima Orvasto. Kuva: Reima Orvasto.