Marko Rissanen, DNA:n henkilöstöjohtaja
Uutiset

100 kesätyöntekijää, ei yhtäkään CV:tä tai hakemuskirjettä: DNA jatkaa hyväksi havaitsemaansa käytäntöä

DNA rekrytoi jälleen ilman CV:tä ensi kesäksi noin 100 omanlaista kesätyökaveria monipuolisiin työtehtäviin eri puolille Suomea. Inhimillisen ja omanlaisen työnantajalupauksen mukaisesti meillä jokainen saa loistaa omana itsenään ja kesätyökavereihin luotetaan kuin vakituisiin – kesätyöntekijöille tarjotaankin samat työsuhde-edut ja -oikeudet kuin vakituiselle henkilöstölle.

DNA:lla avoimet kesätyötehtävät sijoittuvat kymmeniin eri kaupunkeihin eri puolille Suomea. Tehtävät sijoittuvat pääasiassa tekniikkaan, teknisen asiantuntijan tehtäviin, yritys- ja kuluttajamyyntiin sekä palvelulliseen myymälätyöhön. Monet työntekijät palaavat DNA:lle tänä kesänä jo kolmatta tai neljättä kertaa, ja useat nykyiset DNA:laiset ovat itse asiassa entisiä kesätyöntekijöitä.

“Erityistä DNA:n kesätyöpaikoissa on työnantajalupauksemme mukaisesti inhimillisyys ja omanlaisuus, mikä tarkoittaa, että myös kesätyöntekijöihin luotetaan, annetaan vastuuta ja jokainen saa loistaa omana itsenään. Osassa tehtävistä on mahdollista työskennellä mutkattomasti etänä ja liukuvalla työajalla. Kesätyöntekijät saavat myös työjaksonsa ajaksi samat työsuhde-edut ja kattavat työterveyspalvelut kuin vakituinenkin henkilöstö. Meille on tärkeää, että myös kesätyöntekijät kokevat olevansa tasavertaisia vakituisen henkilöstömme kanssa”, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen kertoo.

CV:tön rekrytointi tuo helppoutta

Vastuullisena työnantajana DNA haluaa vähentää kesätyönhakijoiden jo valmiiksi suurta työnhakutaakkaa ja palkkaa kesätyöntekijät tänäkin vuonna ilman CV:tä tai perinteistä hakemuskirjettä. DNA aloitti CV:ttömän rekrytoinnin jo vuonna 2020, ja kokemus osoittaa, että samalla hakijakokemus paranee ja työnhaku tasa-arvoistuu. DNA:n viime vuoden kesätyöntekijä Iida Björn kertoo CV:ttömän rekrytoinnin vaikutuksista kesätyöhakuun.

”Hakeminen oli helppoa. Vastasin kysymyksiin, ja osassa sai valita vaihtoehdoista, kun taas osassa vastattiin avoimiin kysymyksiin. Omasta mielestä säästi aikaa muihin hakutapoihin verrattuna, koska ei tarvinnut erikseen ladata CV:tä tai kirjoittaa hakukirjettä. Kaikki tarvittavat tiedot kysyttiin suoraan hakemusta tehdessä,” Iida toteaa.

”Tuntui alkuun vähän hassulta, kun ei tarvinnut kaivella CV:tä tai kirjoittaa erikseen hakukirjettä. Se oli kuitenkin tosi mieluisa tapa hakea töitä. Kysymykset olivat suoraan työhön liittyviä, ja oli helpompi kuvata omia vahvuuksia mahdollisen työnkuvan kautta,” hän lisää.

Tutkimustulokset tukevat helppoa hakutapaa

DNA:n yhteistyökumppani Duunitori kehitti CV:ttömään rekrytointiin tarkoitetun Dialogi-työkalun jo yli viisi vuotta sitten. Samalla Duunitori luopui CV:istä ja hakemuskirjeistä omissa rekrytoinneissaan. DNA oli ensimmäisiä organisaatioita, jotka ottivat Duunitorin mallin kokeiluun omissa rekrytoinneissaan.

”Arvostamme suuresti DNA:n kaltaisia edelläkävijöitä, jotka uudistavat rekrytointia kanssamme Dialogi-työkalun avulla. Työnhakijat ovat erittäin turhautuneita työnhaun monimutkaisuuteen. Tutkimuksemme mukaan jopa 20 prosenttia hakijoista saattaa jättää hakematta itselleen sopivaa tehtävää, jos hakeminen vaikuttaa hankalalta”, kertoo Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku.

Ilman CV:tä rekrytoidessa huolellisesti mietityt hakukysymykset ratkaisevat onnistumisen. Kun hakukysymykset keskittyvät tehtävän kannalta tärkeimpään osaamiseen, on rekrytoijan helppo tunnistaa potentiaalisimmat hakijat. Tarvittaessa hakijalta kysyttävästä LinkedIn-profiilista saa tiedot, joita perinteisemmässä rekrytointitavassa etsitään CV:stä. Duunitorin datan mukaan noin 70 prosenttia avoimien työpaikkojen selailusta tapahtuu mobiililaitteella. Dialogi-työkalun ansiosta myös hakemuksen jättäminen onnistuu kätevästi puhelimella.

”Tämä sujuvoittaa työnhakijan polkua, vaikuttaa positiivisesti hakijakokemukseen sekä auttaa osaajia ja työnantajia kohtaamaan toisensa entistä paremmin”, Iso-Markku sanoo.